317 471 380

Osvobození

5. 2. 2021 Bubákov čte

Kniha z pera dvou autorů Darby Kealey a Imogen Robertsonové, kteří spojením svých jmen vytvořili pseudonym Imogen Kealey.

Osvobození je příběh o odvaze a lidské houževnatosti inspirovaný skutečnými událostmi a statečnou ženou, která pomohla k odsunu Němců z francouzského území. O ženě, která se nebála postavit se čelem krutosti a bolesti, která byla odhodlaná pro dobrou věc i zemřít. Příběh o ženě jménem NANCY WAKE.

Jako šestnáctiletá opustila Nancy Austrálii a vydala se do Ameriky, stala se novinářkou, následovala Anglie a Francie, kde se seznámila se svojí životní láskou, francouzským průmyslníkem Henrim Fioccou. Společně se stali součástí místního hnutí odporu. Zatímco Henri hnutí štědře finančně podporoval, Nancy fungovala jako kurýr, schovávala uprchlé vězně, pomáhala ohroženým lidem a sestřeleným spojeneckým letcům utéct do Španělska. Stala se noční můrou nacistů nazývanou pro svoji nepolapitelnost „Bílou myší“.

V roce 1943, poté co gestapo na základě udání zatklo jejího manžela, je donucena prchnout z Marseille. Přes Pyreneje se dostává do Španělska a odtud do Británie. Namísto toho, aby strávila zbytek války v relativním bezpečí na anglickém venkově, chce zpátky do Francie, vysvobodit Henriho ze spárů gestapa a dál bojovat proti nenáviděným nacistům. Ráda by se proto dostala do francouzské sekce britských speciálních jednotek. Tam o ni ovšem pro její nezkrotnost nemají příliš zájem. Ale nebyla by to drzá a umíněná Nancy, aby nedosáhla svého. A tak zanedlouho prochází ve Skotsku náročným 6ti měsíčním výcvikem, který je do té doby určen pouze mužům. A ti jí výcvik rozhodně neusnadňují, naopak se den co den setkává s posměchem a šikanou. Přesto Nancy vydrží, naučí se střílet, zacházet s plastickou trhavinou, bojovat beze zbraně, obsluhovat radiové stanice a výcvik úspěšně dokončí. Na jaře 1944 pak seskakuje do oblasti Auvergne, do samého centra vichystické Francie a klíčové oblasti pro zásobování celé země. Jejím úkolem je napojit se na partyzánské skupiny, koordinovat je, poskytnout jim munici a zbraně shazované spojeneckými letadly a co nejvíce oslabit německé síly před plánovanou spojeneckou invazí – Dnem D. Nejprve však musí získat přízeň makistů, zjednat si mezi nimi respekt a zajistit si velení nad jejich největší skupinou v oblasti. Zda se jí to podaří a zda se znovu setká s Henrim, to neprozradím, to už si přečtěte sami.

Osobně jsem se do knihy začetla od první stránky a už jsem ji neodložila. Mohu ji doporučit čtenářům, kteří mají rádi válečné romány. Jedná se o příběh plný akčních a napínavých scén, ale i smutných okamžiků, které čtenáře dojmou, na druhé straně v ní není nouze ani o úsměvné momenty. Kromě skvělého vylíčení charakteru hlavních hrdinů románu, jak samotné Nancy, tak dalších členů odboje, zejména velitelů jednotlivých partyzánských skupin a v neposlední řadě monstra – sturmbannführera Böhma, se autorům podařilo přiblížit život místních makistů i náladu ve francouzských městech a vesnicích v době všudypřítomného strachu. Dobu, kdy nebylo radno nikomu věřit. Dobu odvážných a hrdinských činů obyčejných lidí, ale i dobu, jíž mnozí neváhali využit gestapa pro vyřízení svých osobních křivd.

Přínosem je z mého pohledu historická poznámka na konci knihy, ve které autoři osvětlují některé ze změn, které za účelem plynulosti příběhu upravili (data, časová posloupnost události, přidané epizody atd.) a současně uvádějí další podrobnosti ze života Nancy.

Odboj ve Francii za druhé světové války inspiroval i další autory, jako např. Kristin Hannah ve Slavíkovi, Simona Mawera v Dívce, která spadla z nebe. Obě patřily v minulém období k nejčtenějším knihám v naší OK. Věřím, že i Osvobození se zařadí mezi favority našich čtenářů.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Osvobození

  • Autor: Imogen Kealey
  • Originál: Liberation
  • Překlad: Jiří Jaňák
  • Nakladatel: Ikar
  • ISBN: 978-80-249-4173-8
  • Rozsah:  320 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek