317 471 380

Prodavač minulosti

12. 2. 2021 Bubákov čte

Angolská literatura, stejně jako Angola samotná, zřejmě nezabírá v českých myslích mnoho místa, je-li tam vůbec přítomna. Nicméně Prodavač minulosti je tím titulem, který by se mohl o nějaké ty mozkové vzruchy postarat.

Většina lidí chce svým potomkům zajistit skvělou budoucnost, ale minulostí se již zabývá málokdo. Ne tak v zemích, kde se mění režimy, jako např. v Angole. To se najednou může stát potřeba nové minulosti aktuální. No a když už takovou potřebu máte, pak je nejlepší obrátit se na odborníka, jakým je v tomto románu je Felix Ventura, černošský albín…

Děj se sice odehrává v Africe, ale budete mít pocit, že by se to klidně mohlo stát i u nás. Pobíhá tam komunista, kterému jeho ideologie i se svými symboly nějak zarostla pod kůži, mluví se tam o prezidentovi jako o dědkovi a to, co bylo kdysi vynášeno, je najednou tak nějak zatracováno, popř. odstraňováno. Vše je ale napsáno tak měkce, že ten sametový pocit budete v sobě mít ještě nějakou dobu po dočtení poslední stránky.

„Pravda je nepravděpodobná“
Po tváři mu proběhl úsměv.
„Lež“, vysvětloval, „je úplně všude. I sama příroda lže. Takové přebarvování, co je to jiného než lež. Chameleon se tváří jako list, aby zmátl chudáka motýla. Lže, když mu sděluje ,Klid můj milý, copak nevidíš, že jsem jenom svěže zelený lístek, třepotající se ve větru?´- a pak rychlostí šesti set dvaceti pěti centimetrů za vteřinu vystřelí jazyk a a motýla sní.“  (s. 86)

Tato literární jednohubka je doplněna velmi čtivým doslovem překladatelky Lady Weissové, který nazvala O naději na lepší minulost. Ač běžně nejsem fandou tohoto doplňku mnoha knih, v tomto případě ho vřele doporučuji.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Prodavač minulosti

  • Autor: José Eduardo Agualusa
  • Originál: O Vendedor de Passados
  • Překlad: Lada Weissová
  • Nakladatel: Triáda
  • ISBN: 978-80-7474-295-8
  • Rozsah:  192 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek