317 471 380

Dějiny světla

12. 3. 2021 Bubákov čte

Román o Františku Drtikolovi, významném českém fotografovi, spatřil světlo světa již v roce 2013, ale od té doby se dočkal ještě jednoho vydání a několika dotisků, a mně skončil v ruce ten z roku 2019. Proč tedy nepřijmout pozvání k vyprávění o turbulentní době? Byla to jedinečná možnost nahlédnout na konec 19. století, do nitra secese a přes první světovou válku nahlédnout pod pokličku první československé republiky. Takhle jsem uvažoval, když jsem knihu otevíral.

Sám autor, Jan Němec, přiznává, že si užil výhody románu, v němž se mohou fakta, interpretace a fikce prostupovat. Z mého pohledu této volnosti ovšem mohl užít více, aby látka získala větší přitažlivosti, protože toto dílo jako by bylo psáno trochu prchlivě – působí jako sen, který se rozplývá, než stačí být prožit. Výhodou však budiž shledáno, že každý čtenář může spřádat své myšlenky odvíjející se od příběhu po svém a kniha ho k nim inspiruje, ale nenechá ho ztratit se z její oběžné dráhy. Možná mi zcela nesedla absence uvozovek při přímé řeči či nezvyklé využívání promluv hlavního hrdiny ve druhé osobě…

Jan Němec jistě před samotnou prací musel nastudovat množství materiálu, ale asi ho to trochu svazovalo a málo vynechával. Přesto chronologické vyprávění o dětství v Příbrami s jejími doly, o studiu v Mnichově a tvrdém probuzení z uměleckého snění po návratu do českého maloměsta, o odchodu do Prahy, o těžkých začátcích, o uměleckém a komerčním úspěchu, o láskách a ženách, na něž neměl štěstí, o válce a návratu z ní má šanci zaujmout i běžného čtenáře. Ten si pak na webu může lehce dohledat některé fotografie hlavního hrdiny a prodloužit tak umělcův posmrtný život.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Dějiny světla

  • Autor: Jan Němec
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-486-7
  • Rozsah:  472 stran
  • Rok vydání: 2014 (dotisk 2019)
Zpět na výpis novinek