317 471 380

Bývali jsme bratři

26. 3. 2021 Bubákov čte

Kniha  Bývali jsme bratři je fiktivním příběhem na pozadí skutečných historických událostí. Autor Ronald H. Balson v něm vycházel z osobních  příběhů lidí, kteří přežili holocaust.

Děj knihy začíná v Chicagu v  r. 2004, kde důchodce, třiaosmdesátiletý Žid Ben Solomon napadne  v opeře úctyhodného občana, chicagského mecenáše a přeživšího z koncentračního tábora Elliota Rosenzweiga, namíří na něj zbraň  a obviní jej z toho, že je ve skutečnosti někým jiným – nacistou jménem Otto Piatek, který zabil jeho rodinu a okradl ji o šperky a peníze. Rosenzweig obvinění popírá, najímá soukromého detektiva, aby vypátral skutečného Otto Piatka,  stahuje obvinění proti Benovi a  ten je propuštěn na svobodu.

Ben ale ze svého obvinění neustoupí a stále si vede svou.  Rosenzweig je Piatek a může to dokázat. Benovo obvinění nebere vážně ani právnička Catherine, která má Bena zastupovat, ale její přítel , soukromý detektiv Liam ji přiměje, aby si Benův příběh vyslechla. A tak se Ben pouští do svého vyprávění.

Přenášíme se do r. 1933 do polského Zamošče,  srdce tamější židovské komunity, do rodiny Abrahama Solomona, která se ujme chlapce z chudé rodiny – Otto Piatka. Sledujeme příběh Benovy rodiny a jejich přátel, nástup nacismu a zvěrstva, která páchali nacisté. Je to smutný příběh, ve kterém není nouze o emoce a napětí.  Příběh,  ve kterém  nechybí přátelství, láska, zrada, odvaha, statečnost, bolest,  ale hlavně vůle žít a nevzdat se.

To, zda je  Elliot Rosenzweig Otto Piatkem, nacistickou zrůdou a zda bude Otto Piatek postaven před spravedlnost, neprozradím.  Dozvíte se to, pokud si přečtete příběh Bena Solomona.

Knihu mi doporučila kamarádka a nezklamala. Kniha má spád, je velmi čtivá a od prvních stránek vtáhne do děje.  I když některé  Benovy kousky za války jsou málo uvěřitelné, jedná se o silný příběh, který stojí za přečtení, a který Vás donutí přemýšlet ještě dlouho poté, co knihu dočtete.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Bývali jsme bratři

  • Autor: Ronald H. Balson
  • Originál: Once we were a brothers
  • Překlad: Julie Tesla
  • Nakladatel: Kontrast
  • ISBN: 978-80-7585-138-3
  • Rozsah:  388 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek