317 471 380

Dvě duhy na popravištěm

12. 5. 2021 Bubákov čte

V letošním roce uplyne 400 let od popravy na Staroměstském náměstí, nejviditelnějšího zúčtování s protihabsburskými odbojáři. Královská moc Ferdinanda II. byla v Čechách najednou více než cítit a započalo se také s rekatolizací českých zemí. To, byť v mnohých obměnách, je asi známo většině populace, která prošla alespoň základním stupněm českého vzdělávacího systému.

Kniha Zuzany Vojtíškové a Olgy Fejtové si ovšem klade za cíl přiblížit tuto dějinnou epochu na příkladu pražské měšťanské rodiny Kutnauerů, jejíž dva členové na pražském popravišti svou životní pouť ukončili. Jejich příchody do Prahy, sňatky, majetkové poměry, kariéry, naděje a zklamání z příchodu zimního krále, vpádu protestantských armád v průběhu třicetileté války do Prahy či život členů rodiny v pobělohorské době jsou servírovány osvědčenou metodou literatury faktu.

Z mého pohledu bych rád na publikaci vyzdvihl nejen přítomnost historických vyobrazení a listin, které pomáhají dokumentovat rodinnou historii a tehdejší reálie, ale i úhel pohledu, jakého se dostalo ideám působení Jednoty bratrské, jejímiž členy mnozí Kutnauerové byli a  která z ilegality mohla vyjít pouze nakrátko v době ohraničené Rudolfovým majestátem (1609) a Obnoveným zřízením zemským (1627).

Takže, pokud Vás tato doba alespoň trochu zajímá, naskýtá se skvělá příležitost do jejích tajů proniknout opět o trochu víc.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Dvě duhy nad popravištěm
Osudy rodiny Kutnaurových v neklidné době bělohorské

  • Autorky: Zuzana Vojtíšková, Oga Fejtová
  • Nakladatel: Muzeum hlavního města Prahy
  • ISBN: 978-80-87828-56-4
  • Rozsah:  160 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek