317 471 380

Listopád

26. 5. 2021 Bubákov čte

Nejnovější román Aleny Mornštajnové se čte jedním dechem, i když Hana byla ještě působivější. Opravdu neotřelý námět, podtržený vtipným a dokonale výstižným názvem a sugestivní grafickou úpravou. „Co by se stalo, kdyby události listopadu 1989 nedopadly tak, jak dopadly?“  Mornštajnová nabízí čtenáři jednu z mnoha možných, pro většinu z nás snad až děsivých verzí.

Nejen hlavní role patří ženám, Marii zvané Maja a její dceři Magdaleně zvané Magda, ale i vedlejší postavy posouvající dějovou linku jsou převážně ženy. Do života běžné rodiny žijící v reálném socialismu tvrdě zasáhne vládní režim. Po studentské demonstraci 17. listopadu 1989 a následných zprávách o nepřiměřeném zásahu proti studentům a dokonce smrti jednoho z nich, stávkách a pokračujících nepokojích se Maja s manželem rozhodnou nezůstat stranou dění a dát najevo svou touhu po změně. A to byla velká chyba, protože režim na tyto odvážlivce vysloveně čekal, aby je mohl všechny odhalit, potrestat, na dlouhou dobu uvěznit či dokonce usmrtit. Manžela Maji Josefa zřejmě zabili a samotnou Maju poslali do vězení na dlouhých 20 let. A aby toho nebylo málo, jejich malou dcerku Magdu umístili na převýchovu do „ozdravovny“, ve skutečnosti uzavřeném pasťáku, kde si systém vychovává budoucí kádry oddané socialistickému zřízení. Výtečný je sugestivní a velmi věrohodný popis atmosféry v „ozdravovně“, ve vězení a ve společnosti obecně, až z toho čtenáře mrazí. Matka a dcera se nakonec po dlouhých letech opět setkají a jak si budou rozumět? Nedojde na výčitky? A nezmění dcera Maja svůj vztah k režimu?

Mornštajnové příběh je jasný a přehledný. Zdůrazňuje důležitost lásky v rodině, pouta mezi rodiči a dětmi a hlavně volá po lidské svobodě. Jak sama autorka uvádí: „Všechno, co je zde napsáno, se kdysi kdesi dělo a někde na světě stále děje.“ A tady vidím největší memento – aby si tuto knihu přečetli opravdu všichni. Nejen ti, kteří dobu reálného socialismu nezažili, a tudíž nemají dostatečnou představu o jeho zrůdnosti, ale  i my všichni ostatní, abychom nezapomněli  bránit demokracii a  nedovolili , aby se takováto doba ještě někdy vrátila.

Jana Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


Listopád

  • Autorka: Alena Mornštajnová
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-275-0593-7
  • Rozsah:   303 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek