317 471 380

Sluneční králové

28. 5. 2021 Bubákov čte

Na konci srpna 2020 byla v Národním muzeu v Praze slavnostně otevřena dlouho očekávaná výstava Sluneční králové. Už podle názvu je jasné, že se týká starověkého Egypta, a tím pádem i významných nálezů českých egyptologů zejména v oblasti Abúsíru. Na základě nařízení souvisejících s nouzovým stavem byla výstava v říjnu uzavřena. Od května ji může zhlédnout omezený počet návštěvníků. Sice se podařilo s Egyptem vyjednat její prodloužení, ale jen do 6. června (zakončena měla být už v únoru, takže se prodloužení vážně hodí). Už se na ni nepodíváte, je beznadějně vyprodaná.

Díky jejímu mediálnímu ohlasu se poněkud pozapomnělo na její předchůdkyni, výstavu Posmrtný život ve starém Egyptě, která se konala také v Národním muzeu jen o rok dříve, od 21. 8. 2019 do 31. 1. 2020.

Nemusíte zoufat, že vám něco podstatného uniklo. V novostrašecké knihovně můžete zjistit, co všechno jste na těchto dvou výstavách mohli vidět. Můžete se začíst do katalogu výstavy Posmrtný život ve starém Egyptě. Obsahuje několik studií týkajících se slavných pohřebišť a přehledně řazený vlastní katalog na ní představených sbírek. Největším „tahákem“ na ní bylo nejspíše značné množství vešebt (drobných sošek z pohřební výbavy).

Publikace Sluneční králové, kterou editoval přední český egyptolog Miroslav Bárta, je souborem studií. V části Znovuobjevení Abúsíru jsou dva články, dalších šest je začleněno do oddílu Abúsír jako zrcadlo dějin starověkého Egypta a v největším oddíle Život a smrt ve stínu pyramid najdete studí celkem šestnáct. Nechybí aktualizovaný seznam egyptských faraónů podle dynastií a samozřejmě pořádné množství fotografií a nejrůznějších nákresů. Po jejím přečtení získáte přehled o vystavených artefaktech, ale i ledacos o moderních způsobech bádání na poli egyptologie. A o zajímavé exponáty také nepřijdete – alespoň na fotografiích můžete zkoumat drobnosti z posmrtné výbavy nejen faraónů – soupravy titěrných nádobek z hrobek, několik dřevěných sarkofágů, drobné sošky, ale i amulety či posmrtnou masku. Přijďte zalistovat…

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké knihovně.


Listopád

  • Autor: Miroslav Bárta (ed.)
  • Nakladatel: Národní muzeum, Univerzita Karlova
  • ISBN: 978-80-7036-636-3
  • Rozsah:   367 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek