317 471 380

Kniha o tichu

2. 6. 2021 Bubákov čte

V minulém roce vydal Josef Formánek svou další knihu nesoucí název Kniha o tichu. Jedná se o poklidné, ale velmi osobní vyprávění, ve kterém autor čerpá ze svých nesčetných cest, setkání se zajímavými lidmi, ale i své vnitřní stezky. Kniha je koncipována trochu jako vyprávění příběhů, trochu jako osobní zpověď, ale díky autorovu čistému stylu a životnímu nadhledu nikdy nesklouzne do sentimentality.

Samotný název odkazuje k tichu, jež je pojímáno jako vnitřní síla a vyrovnanost se sebou i se světem, kterou můžeme v životě najít, ale cesta k ní není jednoduchá. Hledání je dlouhá pouť, která může člověka zavést až na samé dno, ale i na vrcholy hor, či do siouxských barů, důležité ale je, že na pouti nikdy nejsme osamělí.

Právě setkání s různými lidmi – jak s autorovými nejbližšími, tak náhodnými lidmi z cest, letišť nebo hospod – nás provázejí celou knihou a ukazují nám, že nikdy nejsme tak úplně sami. To, co nás spojuje, jsou naše příběhy, události „mezi nebem a zemí“, osudové zlomy i události běžných dní, skrze které můžeme najít nové přátele nebo porozumět těm starým a někdy i sami sobě.

Po roce, který byl místy až velmi vypjatý, tato kniha může čtenáři pomoci ke zklidnění, uvolnění, urovnání si myšlenek o tom co je v životě skutečně důležité.

Blanka Seilerová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


Kniha o tichu

  • Autor: Josef Formánek
  • Ilustrace: Dalibor Nesnídal
  • Nakladatel: GEKKO
  • ISBN: 978-80-905581-8-2
  • Rozsah: 208 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek