317 471 380

Eklektik Bastard

9. 6. 2021 Bubákov čte

V rámci projektu Bubákov čte se věnujeme knihám z dílny domácích i zahraničních autorů. Na Slováky se ovšem zatím moc nedostalo. To bylo také prvotním impulsem k porozhlédnutí se na východ od řeky Moravy. A kde jinde vybrat zajímavé knihy ke čtení, než mezi nominacemi na obdobu české literární ceny Magnesia Litera – Anasoft litera.

Mezi letošními finalisty tohoto ocenění za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo v roce 2020 jsem objevil jeden skvost Ivany Gibové,  Eklektik Bastard. Tato povídkovo-komiksová sbírka může zejména milovníkům sarkasmu připravit neskonalé potěšení z příběhů hrdinek z kategorie 30+. Vtip, nadsázka a výtvarné pojetí dohromady tvoří příjemný mix a přitom ukazují část reality bezdětných Bratislavanek na prahu střední dospělosti. Své vrstevnice  autorka skutečně nešetří a čtenář se tak může neskutečně pobavit.

„… takže se z diétneho pobytu vrátila o tri kilá tučnejšia a s novou košelou veľkosti M, která sotva skrývala jej brucho veľkosti L, ale však aspoň bola na dovolenke.” (s. 10)

„Kristína sa rozhodla, že si dá mesiac voľno, ktoré využije na sledovanie porna a seriálov na Netflixe a podobné bohumilé aktivity nezamestnaných ľudí, a potom si seriózne začne hľadať prácu, ideálne v bulvárnom denníku, kde jej to nebude príliš zaťažovať mozog.” (s. 99)

Jestliže je pravda, že knižní trh je dnes založen především na čtenářkách, pak právě tato skupina dostala v podobě Eklektika bastarda notnou kalorickou bombu, kterou si mohou užít i jejich mužské protějšky.

„Po ôsmich rokoch se vrátil na Slovensko a ako každý správny východniar sa usadil v Bratislave.” (s. 48)

Přes humor, ať již mu dáme jakýkoliv přívlastek, si můžeme lépe uvědomit, čím žije část generace mladých žen, jež o svém mládí začíná pochybovat. A i když si nic uvědomovat nechcete, jen si to přečtěte. Je to fakt děsná prča.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


Eklektik Bastard

  • Autorka: Ivana Gibová
  • Nakladatel: Vlna
  • ISBN: 978-80-89550-64-7
  • Rozsah: 165 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek