317 471 380

A ráno přijdou Rusové

18. 6. 2021 Bubákov čte

Každé studium jednou skončí a každý student se tak najednou ocitá na prahu svého pracovního života. A najednou je konfrontován s tím, že jím studovaný obor mnoho příležitostí k obživě neskýtá. Přichází doba, kdy ideály dosáhnou značného opotřebení při střetu s realitou. Hlavní hrdina jedné ze dvou dějových linií došel na tuto životní křižovatku v polovině 90. let 20. století. Po ukončení studia filologie na rumunské univerzitě se Marcel vrací do rodného Kišiněva, kde na něj čekají matka v důchodu a otec bez příjmu. Po několika životních peripetiích se mu mu podaří uchytit se na univerzitě i vydat dystopický román, v němž Rusové obsadí Moldavsko.

Další dějová linie se odehrává někdy v blízké budoucnosti. Do stále přetrvávající mentální atmosféry postsovětské republiky přibyly mobily, internet a počítače. Postarší profesor latiny Nicanor si řeší své existenciální problémy, když je znenadání Moldavsko obsazeno Rusy z Podněstří (které je nyní Českou republikou neuznaným státem a jeho území považujeme za součást Moldavska). Někteří Moldavci, stejně jako profesor, utíkají do Rumunska, jelikož jsou i držiteli rumunských pasů, zatímco jejich rusky mluvící sousedé invazi vítají. Profesorovi se kvůli propadlému pasu hranice překročit nepodaří, a musí tak čelit novým pořádkům, věznění i pokusu o své zužitkování novým režimem.

Kapitoly obou dějových linií se pravidelně střídají, což zvyšuje kontrast postojů obou hlavních hrdinů. Vzhledem časovému odstupu, který tyto příběhy od sebe dělí, by se mohlo jednat o jednu a tutéž postavu. Ale tak jednoduché to autor neudělal. Možnost srovnávat mezi realitou devadesátých let viděnou mladickýma očima a přítomností na spadnutí z pohledu zralého člověka tak má možnost více podráždit čtenářovu představivost a neomezovat se determinacemi jednoho jedince.

Kromě poselství o neutěšenosti poměrů v postsovětské republice se v této téměř dvousetstránkové knize tak trochu vyjevuje i jedno nezamýšlené – Moldavané jsou množinou Rumunů a Rusů na malém kousku země kdesi ve východní Evropě. Skutečnost je však pestřejší. Snad to platí i o tom poselství prvním.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


A ráno přijdou Rusové

  • Autor: Iulian Ciocan
  • Originál: Yar dimieata vor veni rusii
  • Překlad: Jiří Našinec
  • Nakladatel: Dybbuk
  • ISBN: 978-80-7438-242-0
  • Rozsah: 192 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek