317 471 380

Stehlík

25. 6. 2021 Bubákov čte

Život plyne a každý z nás má své starosti, touhy i nedostatky. Možná čím méně jich máme, tím větší nám v našich očích připadají, a to do té doby, než se setkáme s něčím, co přesahuje naši dosavadní zkušenost. To je nakonec i případ Theodora Deckera, k jehož životním osudům nás Stehlík přivede v jeho 13 letech. Po tom, co se otec tak nějak vypařil, žije tento nadaný chlapec s uměnímilovnou matkou. Tedy do té doby, než ho i o ni připraví výbuch při jejich společné návštěvě v Metropolitním muzeu umění. Jenže to není jen okamžik nenahraditelné ztráty, ale i zisk vzácného obrazu starého holandského mistra, jehož název je i titulem románu. Theodorův život ale touto událostí nabírá pořádný spád plný nálezů a ztrát – nezájem prarodičů, život v cizí rodině, objevivší se otec, umírající otec, stejně tak mihnoucí se kamarádi, chudoba, útěky, drogy, přijetí cizími lidmi, zbohatnutí i vydírání.

S koncem románu zanecháváme ani ne 30letého hlavního hrdinu znovu na začátku, znovu samotného. Rozhodně neočekávejte žádný šťastný nebo špatný konec. Hrdina prostě ukončí jen jednu z etap svého života, nic neskončilo a vše je otevřené – Theodor Decker se musí prát se svým životem dál, jen my už u toho nebudeme.

„Děti pokřikující a dovádějící na hřišti bez nejmenšího ponětí o tom, jaká budoucí pekla je čekají: nudná zaměstnání, zhoubné hypotéky, nešťastná manželství, padající vlasy, a umělé kyčelní klouby, osamělé šálky kávy v prázdném domě a kolostomický sáček v nemocnici.“ (s. 452-3)

Proměny osobnosti mladého kluka v mladého muže, který má sílu mysli, slabost pro drogy, štěstí i smůlu na okolnosti a lidi, jsou zachyceny tak nějak mimoděk, a přesto znatelně. Přicházejí postupně a váš hrdina je stále váš, ale nakonec jiný a přesto pochopitelný stejně jako i část jeho okolí, na kterou dopadlo „světlo pera“ Donny Tarttové, autorky tohoto románu.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, jimž byla poskytnuta.


Stehlík

  • Autorka: Donna Tarttová
  • Originál: The Goldfinch
  • Překlad: David Petrů
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-2946-5
  • Rozsah: 736 stran
  • Rok vydání: 2010
Zpět na výpis novinek