317 471 380

To je on! O té, co si říkala Toyen

7. 7. 2021 Bubákov čte

Autorka Milena Štráfeldová opět sáhla po námětu z historie, tentokrát zkoumala život a pocity slavné surrealistické malířky, která si říkala Toyen. Její jméno bylo u nás dlouho v pozadí, poslední dobou se mu však dostává velké pozornosti. Sama se nedrala do popředí a o jejím životě, zejména myšlenkách a vnitřním prožívání jsou jen kusé doklady, resp. svědectví jiných.

Milena Štráfeldová prostudovala archivní materiály a podobně jako v předešlých svých knihách k nim přistoupila zodpovědně a tvůrčím způsobem. Napsala životní příběh malířky, do něhož vložila fakta, zároveň však využila vlastní zkušenost a představivost, přemýšlela o souvislostech, zvýraznila určité momenty apod. Předkládá tedy příběh vybudovaný na pečlivém studiu, zároveň však nejde o literaturu faktu. Životopisné vyprávění není nabízeno čistě lineárně z pohledu jedné postavy. Naopak, Štráfeldová rozehrává více linií, tedy osudů různých osobností, jejichž životní cesty se v určitém okamžiku protnuly a vzájemné ovlivnění bylo klíčové pro život nebo tvorbu jednoho či druhého. Tento způsob podání není triviální, umožňuje nabízet různá vysvětlení a historický kontext. Zároveň nemusí být pro čtenáře úplně jednoduché se zpočátku začíst do spletitých, torzovitě vyprávěných příběhů, které se spojí až po čase. Pokud se to člověku podaří, je odměněn. Přijme hru na mozaiku osudů, které se prolínají, a čtení dostane spád. Štráfeldová píše čtivě, srozumitelně a chytře.

Ve své knize nepřináší o Toyen převratné objevy, spíš nabízí pohledy a výklady, jak tato svérázná a skvělá umělkyně mohla smýšlet o různých okamžicích a událostech svého života, co jí mohlo jít hlavou při tvorbě, při setkávání se s kumštýři i při činech, které byly skutečně nevšední a odvážné.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


To je on!
O té, co si říkala Toyen

  • Autor: Milena Štráfeldová
  • Nakladatel: Universum
  • ISBN: 978-80-242-7313-6
  • Rozsah: 360 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek