317 471 380

Klika byla vysoko

9. 7. 2021 Bubákov čte

Přiznám se, že mi trvalo velmi dlouho, než jsem napsal tuto upoutávku. Důvod ovšem nebyl ten, že bych  knihu přelouskl jedním dechem a poté s hodnocením knihy lelkovitě prokrastinoval. Bylo to jinak. Knihu jsem ochutnal a pak jsem ji mlsal po drobných kouscích. Jako když si čas od času dopřejete malou tabulku dobré čokolády. A odlomíte jen tak maličko, aby vám dlouho vydržela.

Přes Basumskou louku táhne ledový van a rozechvívá v bukovém mlází loňské listy. Chvějí se schoulené v obavách do sebe, pohroužené, svinuté, poučené o tajemství, které je do nich zapsáno.  Zapečetělé listy: to, co bylo zapsáno a zůstalo nepřečteno nenávratně mizí.

Je to totiž kniha přenašečka. Alespoň mne vždy spolehlivě přenesla do míst, která autor v tomto osobním deníku z let 2015-2018 vykresluje. Ať jde o jemný a poetizující popis šumavské krajiny, kde jako meteorolog-poustevník na Churáňově dlouho působil. Anebo, a to zejména, o teleportaci do duševní krajiny Szpukova svérázného básnického vztahu k pozemským věcem a vztahům. Situace a záblesky jeho osobitého života kmitají knihou na téměř 550 stránkách polokapesního A5 formátu. Vystupují ze stínů šumavského lesa do slunce a zase se ve ztrácejí v nevyřčeném přítmí spletitých houštin psýché, navlékány na tragikomickou nit autorových zážitků a pocitů jako směsice jedlých i zdraví nebezpečných hub.

Jazyk je něžný a syrový zároveň, kniha je tak čtivá až stimulující. A přitom také zvláštním způsobem uklidňuje. Jde o zápisky velmi niterně ustrojeného člověka, jehož osud se splétá v paralelním vesmíru “blouznivců našich hor”.  Věřím, že vnímavý čtenář Szpukovi porozumí, dokáže se vcítit a prožít tak část jeho příběhu v téměř první osobě.

Deník doplňuje drobná poezie haiku a černobílé fotografie camera obscura, obě z dílny autora. Ale pozor, nezhltněte tuto hořkosladkou čokoládu najednou, hrozí, že si přesytíte útroby.

Jan Kleindienst


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


Klika byla vysoko

  • Autor: Roman Szpuk
  • Nakladatel: Nakladatelství 65. pole
  • ISBN: 978-80-88268-08-6
  • Rozsah: 546 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek