317 471 380

Nevstoupíš dvakrát do téže řeky

13. 8. 2021 Bubákov čte

Soubor povídek Jiřího Kratochvila je dalším literárním přírůstkem, u něhož si čtenář užije jistou poetiku, když vypravěč promlouvá ke čtenáři a sem tam i samotného autora poškádlí. A někdy zase hrdina příběhu poškádlí české autory jako celek…

“…přidělili mi zatímní, náhradní úkol: mám číst současnou českou literaturu a všímat si, jak zrcadlí českou skutečnost, a hledat v ní něco pro nás zajímavého. Ale upřímně řečeno, je to jako rýžovat zlato pod Karlovým mostem.” (s. 209 – 210)

S takovým to přístupem ke svým kolegům, mohl Jiří Kratochvil pomýšlet na nějaké to ocenění v rámci letošní Magnesii Litery jen stěží. Toho se mu navíc dostalo již loni za román Liška v dámu. Ale konec tlachání. Hodilo by se pohnout také k nějakému vyústění, možná i k povídkám samým.

Ono se to řekne k povídkám samým! Jenže se bojím předčasného vyzrazení point. Co tedy o tomto souboru říci? Snad postačí to, že jste-li člověkem, který se rád nechá zušlechťovat lahodným českým jazykem či příběhy, v nichž jsou reálně vypadající situace vystavovány působení sci-fi prvků a nepravděpodobností a  při jejichž čtení cítíte moudrost a jiskru v oku ctihodného autora, pak právě pro vás je určena tato mana z Druhého města, z Brna.

“Se mnou můžeš vždycky počítat, brouku. Tak co, jdeme k Moudrému chrobákovi?
Ne. raději k Línému střevlíkoví.
Ale nakonec zašli k Slepému tesaříkovi.” (s. 100-101)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Nevstoupiš dvakrát do téže řeky

  • Autor: Jiří Kratochvil
  • Nakladatel: Druhé město
  • ISBN: 978-80-7227-434-5
  • Rozsah: 304 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek