317 471 380

Liška v dámu

7. 9. 2021 Bubákov čte

Knížka formátu A5 má pouhých 200 stran psaných celkem velkými písmeny. Přesto je to dílko, které mi nějaký čas nedalo spát. Kdybychom přihlédli k přímočaré dějové lince, bude nám základní příběh připadat banální.

Někde na východě v Pavlovově institutu se podaří vědcům proměnit lišku v dámu, s níž má Hospodář veliké plány. I v Brně mají velké plány. S mladým mužem, který je talentovaný nejen na jazyky. Kapitán StB o jeho budoucí roli vůbec nepochybuje, a proto jej „vytáhne zdola“. Děj se odehrává v nejasném čase, ale postupně si uvědomujeme, že jde nejspíše o 50. léta dvacátého století.  Pak už nám rychle dojde, kdo je na východě Hospodář.

Cesty obou hrdinů – Lišky a Pavlíka – se nezadržitelně přibližují, až se nakonec střetnou. A pak se ukáže, že předpoklady a pravděpodobné výpočty týkající se osudů těchto dvou entit byly chybné. Jiskření mezi nimi je od jejich vlastních cílů, pro které byli vycvičeni, začne vzdalovat. A pak už je jen krok k tomu, aby se oba pokusili vzít své osudy do vlastních rukou. Neprozradím, kam dojdou, a ani, zda se ze střetu vyvine jakýkoliv vztah. Možná to ani není to hlavní.

Mnoho drobných příběhů rezonuje se čtenářem, nenápadně je vtahován do světa obou hrdinů, aby pak nakonec zjistil, že se ohlíží, zda mu na zádech nenarostl pruh liščí srsti. Některý s nadějí, jiný s děsem. Ale tak už to u proměn nejspíše bývá…

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Liška v dámu

  • Autor: Jiří Kratochvil
  • Nakladatel: Druhé město
  • ISBN: 978-80-7227-444-4
  • Rozsah: 200 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek