317 471 380

Krutý princ – Podlý král – Královna ničeho

22. 10. 2021 Bubákov čte

Pokud jste si až dosud mysleli, že víly jsou mírumilovná a láskyplná stvoření, která by ani mouše neublížila, tato trilogie vás vyvede z omylu. Ve vílím světě Elfhame se setkáváme s krutými pomstychtivými vílami, plnými zášti a nenávisti.

Ve všech knížkách sledujeme příběh a počínání hlavní hrdinky, lidské dívky Jude, která se spolu se svými sestrami dostane do vílího světa Elfhame. Zde se musí začlenit do vybrané společnosti královského dvora, což jí její lidský původ značně ztěžuje. Obzvláště poté, co se na výuce dostane Jude do konfliktu s nejmladším královým synem, krutým princem Cardanem, a jeho přáteli. Jude se tak dostává blíž ke královské rodině, než by se od smrtelné dívky očekávalo, a začíná hrát svou vlastní hru plnou intrik, podvodů a zrady, která ji ale může dovést k tragickému konci.

Krutý princ (první díl) je nabitý nečekanými zvraty a intrikami, často ani čtenář netuší celkové úmysly postav. Tento díl se mi z celé trilogie líbil nejvíce a přečetla jsem si ho dvakrát.

Podlý král  navazuje časově přímo na první díl, ovšem některé důležité skutečnosti jsou znovu připomenuty, takže si mezi čtením můžete dát pauzu. V tomto díle se krom pozemských víl dostávají do příběhu ve větší míře i mořské víly. Oproti prvnímu dílu byl tento směrován spíše diplomatickým směrem, tudíž ubylo akce a místo ní se řešily záležitosti královského dvora.

Třetí díl – Královna ničeho – navazuje s časovou prodlevou na druhý. Tento díl je závěrečným celé trilogie. Na povrch se dostávají skutky a proroctví z minulosti postav a dodávají tak na dramatičnosti. Jude se musí rozhodnout, jestli bude bojovat za blahobyt země, která ji nikdy tak docela nepřijala, nebo za svou vílí rodinu. Jak se rozhodne a jak celé její dobrodružství dopadne, to se dozvíte až si tuto trilogii přečtete.

Knihy jsou psány z pohledu Jude, a proto je možné lépe pochopit, jak je pro ni těžké se ve vílím světě prosadit. Zároveň nám dokáže skvěle popsat vílí svět i jeho obyvatele. V knížkách jsou obecně bohaté popisy prostředí a postav.

Trilogii bych doporučila určitě většině náctiletých. Pokud zbožňujete knížky o vílách, pak tohle je pro vás to pravé. A i když nemusíte nadpřirozené postavy, věřím, že tato trilogie se vám zalíbí a nebudete ji chtít odložit.

Karolína Pešková

 

Zpět na výpis novinek