317 471 380

Dvě knihy o jinakosti – Mazl Tov a Zpověď lišáka

3. 11. 2021 Bubákov čte

Obě knihy, o nichž je tato upoutávka mají jedno společné – poznávání jinakosti. Ona jinakost, jak ji obě díla podávají, má šanci podnítit bytostné tázání a následně i chápání jiných, do té doby lehce nepřístupných světů. Možná, že i ten náš svět může tak někomu i v době všudypřítomné globalizace připadat.

Mazl Tov je autobiografický román belgické spisovatelky Margot Vanderstraeten, který své čtenáře zavede zejména do 80. let a 90. let 20. století. Tehdy mladá vysokoškolská studentka hledá přivýdělek a získává práci u moderně ortodoxní židovské rodiny v Antverpách. Má za úkol pomáhat jejím dětem při výuce laických předmětů. Dostává se tak do světa, v němž existuje mnoho závazných pravidel, která se jí ani při veškeré snaze nedaří vždy zcela dodržovat. Postupně však dochází k navázání užšího vztahu studentky (majícího íránského přítele) se zaměstnávající rodinou Schneiderů. Obě strany tak osvědčují svou schopnost poznávat a uznávat odlišnost kultur. Snad se porozumění pro odlišnost i její příčiny podaří předat i dalším čtenářům.
(VANDERSTRAETEN, Margot. Mazl tov. Má léta u ortodoxní židovské rodiny. Překlad Radka Smejkalová. Vydání první. Praha: Garamond, 2020. 295 stran. ISBN 978-80-7407-472-1.)

 

Zpověď lišáka pro změnu přivede své čtenáře do Londýna 18. století, ale nikoliv do jeho nablyštěných čtvrtí nebo vyšší společnosti. Děje se tak prostřednictvím studia záhadného rukopisu, který při rušení univerzitní knihovny najde dr. Voth. Vlastně celá kniha je jakýmsi komentovaným vydáním tohoto „rukopisu“ o Jacku Sheppardovi – londýnské obdobě Babinského, Jánošíka či Nikoly Šuhaje. Poznámky pod čarou „z pera“ dr. Votha zase přináší svět 21. století s jeho univerzitními manýry a silou mocných korporací, které toho kontrolují více, než se na první pohled zdá. Sheppardův život se stal námětem několika literárních děl a Jordy Resenberg přichází s další verzí, v níž hlavní motiv touhy po svobodě i útlaku jinakosti, a to v mnoha rovinách, mj. nese i velký milostný vztah mezi laskarkou (hanlivé označení pro asijské přistěhovalce) a prostitukou v jedné osobě Bess a hermafroditním Jackem, legendárním zlodějem a mistrem úniků londýnského podsvětí …
(ROSENBERG, Jordy. Zpověď lišáka. Překlad Markéta Musilová. Vydání první. V Praze: Paseka, 2021. 381 stran. ISBN 978-80-7637-093-7.)

Mirek Vachek

 

Zpět na výpis novinek