317 471 380

Poupátka

5. 11. 2021 Bubákov čte

K některým věcem je dobré se s odstupem času vrátit a alespoň beletristickým způsobem připomenout či se s nimi vypořádat. Hana D. Lehečková tímto způsobem širší veřejnosti zpřístupňuje událost, která svého času otřásla nejen životy přímo zúčastněných, ale i celým dětským divadelním světem.

Na malém městě existuje divadelní kroužek, který vede všemi uznávaná ikona – Mirek. Děti, ale zejména dívky, ho bezmezně obdivují – vždyť je to on, kdo přináší tomu malému ospalému městu hrdost skrze úspěchy „divadelňáku“. Mirek je tím středobodem, který přeci dokáže rozeznat a rozvíjet talent. Je tvrdý – divadlu člověk musí obětovat všechno. „Divadelňák“ jezdí nejen po soutěžních přehlídkách, ale mívá i víkendová soustředění a akce pro rodiče. Jedenáctiletá Fany je jednou z těch, které kouzlu divadla i Mirka naprosto propadly. Snaží se, stejně jako mnohé kolem ní, dělat všechno, co jí samozvaný bůh řekne, a to bez ohledu na to, co si v náznacích šuškají její kamarádky…

Ten příběh se stal. Rozhodně jeho jádro je skutečné. Autorka jistě řešila i to, aby nepoškodila i ty, jichž se týkal nejbolestněji. Šťastně „nezúčastněnému“ čtenáři je vysílána zpráva, že mluvit se svými dětmi a skutečně se o ně zajímat je nutné, že ne každý podivín je génius. Zlo může růst pomalu a čas od času přezkoumat bezpečnost okolí a přípustnost jeho chování je rozhodně cesta správným směrem. A je jedno, zda chodí na „dramaťák“, florbal nebo atletiku.

„Božský“ Mirek divadlu rozuměl, ale náklady, které byly investovány do jeho úspěchů, byly a jsou neomluvitelné. Díky alespoň za to, že ho zastavila VHS kazeta zapomenutá v rozbité kameře. Díky za to, že tato kniha může pomoci zastavit i další zla dosud neodhalená.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Poupátka

  • Autor: Hana D. Lehečková
  • Ilustrace: Ondřej Dolejší
  • Nakladatel: Vyšehrad
  • ISBN: 978-80-7601-458-9
  • Rozsah: 366 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek