317 471 380

Muž v červeném kabátě

26. 11. 2021 Bubákov čte

Julian Barnes je autorem, který není českému publiku neznámý, přestože v katalogu našich spolupracujících knihoven dosud chyběl. Jeho nejproslulejším dílem je Flaubertův papoušek, my se ovšem budeme věnovat jinému dílu tohoto poklidného a kultivovaného britského prozaika.

Muž v červeném kabátě by mohl být považován i za literaturu faktu. Kladení historek či jejich útržků o doktoru Pozzim a jeho současnících k tomu přímo vybízí. Nicméně se jedná o prózu, která na svého čtenáře útočí přívalem nových a nových historek a do jisté míry tak činí dějovou linii méně zřetelnou. Po několika stranách tomu však lze uvyknout, ba dokonce v tom najít zalíbení. Podobnost se zaujetím, s nímž dnes konzumujeme podružnosti na stránkách bulváru i sociálních síti dnes (a to i u lidí, o nichž nebudou naši potomci za 50 let vědět zhola nic), jistě není náhodná.

“Co to vlastně ta přítomnost pořád má, že ji to nutí tak horlivě soudit minulost? Přítomnost vždycky tak trochu trpí neurózou. Věří, že je lepší než minulost, ale nemůže se zbavit doléhající úzkosti, že tomu tak není.” (s. 196)

K atraktivitě knihy mimo ironie, humoru a častých zakončení ve stylu ..nikdy se už nedozvíme, jež jsou výzvou pro čtenářovu představivost, přispívá i fakt, že Pozzi byl uznávaným lékařem, který mj. založil první katedru gynekologie ve Francii.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Muž v červeném kabátě

  • Autor: Julian Barnes
  • Nakladatel: Odeon
  • ISBN: 978-80-207-2034-4
  • Originál: The Man in the Red Coat
  • Překlad: Petr Fantys
  • Rozsah: 328 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek