317 471 380

Retrohraní

7. 1. 2022 Bubákov čte

A je to tady!  Pokud hledáte knihu opravdu do každé rodiny, Retrohraní prostě musíte mít! Alice Kavková, jako pokračovatelka Miloše Zapletala, nám touto knihou připomíná přes 200 her z doby, kdy neexistovaly mobily, internet ani počítače. Hravou formou nás vrací do bezstarostného dětství a připomíná nám dávno zapomenuté, někdy i staletími prověřené báječné hry – např. školka s gumou, cvrnkání kuliček, přebírání provázku, céčka, školka se švihadlem, rozpočítadla, tichá pošta a mnoho dalších. Vždyť děti jsou pořád stejně hravé a je jen na nás dospělých, abychom je od počítačů a mobilů alespoň na chvíli dokázali odpoutat. Hry dětem umožňují komunikaci s ostatními, hledání kamarádů i protivníků. Zažívání proher i výher je dokonale připraví na skutečný život. Odborníci doporučují hry jako výbornou formu psychoterapie. Je to šance, jak se zbavit stresu a přebytečné energie, jak se seberealizovat.

Autorka u každé hry doporučí věk dětí, časovou náročnost, počet hráčů, jestli je vhodná na ven nebo dovnitř a co hra rozvíjí. Zároveň nabízí ke každé hře trochu zajímavé historie, pravidla, videotipy a spoustu možných alternativ a zajímavých tipů. Dala si velmi záležet na přehledných popiscích, takže opravdu každý pochopí, jak na to. Knihu trefně doplňují kouzelné „retro“ obrázky Lukáše Fibricha.

Kromě her nabízí velice zajímavý a inspirativní rozhovor s logopedkou a psycholožkou. Apelují na rodiče, aby nechali děti hrát si jen tak venku, nejlépe ve věkově smíšených skupinách. Vždyť „ulice byla nejstarší hřiště světa“. Když věnujete dětem trochu času a budete podle této knihy učit děti si hrát, tak budou šťastné a spokojené nejen vaše děti, ale i vy!

Jana Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Retrohraní
Přes 200 her z doby, kdy nebyly mobily

  • Autor: Alice Kavková
  • Nakladatel: BizBooks
  • ISBN: 978-80-264-2787-2
  • Rozsah: 208 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek