317 471 380

Doživotí

21. 1. 2022 Bubákov čte

Poslední století irské historie se dá popisovat různě. Billy O´Callaghan ho přibližuje prostřednictvím osudů tří postav z jedné rodiny – dvou žen a jednoho muže. Rodokmen na úvodní stránce dává na srozuměnou, čí ta rodina je a kde se v něm nachází hlavní postavy.

Jer se po návratu z válečné vřavy snaží posbírat. Rozháranost jeho mysli jako by korespondovala s obrazem země, která se po Velké válce snaží vzpamatovat z hladomoru. Válečné i poválečné hrůzy se mísí, ale snaha přežít je evidentní. O silné obrazy v jeho příběhu není nouze – např. voják ohryzávaný krysou v lazaretu je asi jen “jemnou” ukázkou válečných zážitků.

„Řeknu jí, že dokud má mě, všechno bude dobrý,  a všechno zvládneme, líbám ji u toho na čelo a na tváře a na zavřený oči a ona se trochu zakloní, abych mohl najít její ústa, a jako vždycky chce být silná, protože ví, že to myslím vážně, ale taky chápe, že to možná nebude stačit.” (s. 59)

Ve druhé části knihy dostává prostor Jerova matka Nancy. To opustila svůj rodný ostrov a hledala své štěstí ve městě. Zamilovala se do toho nesprávného, měla s ním dvě nemanželské děti, ale je rozhodnuta žít jak se dá, bez ohledu na veřejné mínění. Průchod chudobincem, oddělení od dětí a zase setkání se s nimi, se zdá být epizodou, ale bezesporu se jednalo o těžkou zkoušku, kterou svobodná matka na počátku 20. století musela projít.

„Přijala jsem, že žiju sama, ale nebylo na tom nic statečného ani hrdinského. Mé vlastní potřeby zkrátka už nebyly na prvním místě. Ze všeho nejdříve bylo potřeba nakrmit děti, to ony ležely za chladných nocí blíž k ohni.” (s. 128)

V poslední třetině dostává prostor Jerova dcera Nelie, která bilancuje na sklonku svého života v roce 1982. Podobně jako jejího otce formovala válka, ji ovlivnilo především úmrtí jejího prvorozeného dítěte, které pohřbili v noci nepokřtěné a tajně na místním hřbitově. Schopnost zvednout se a jít dál se opět projevila…

„Už jsem zase klidná, a tak se uložím na polštář, usměju se na ni a zavřu oči.” (s. 187)

Možná není na škodu zastavit se, přemýšlet o lidech, kteří žili  v jiné části Evropy a překonávali nástrahy bytí. Možná bychom si mohli uvědomit, že i my jsme měli předky, s nimiž se život nemazlil, a že naše problémy jsou dost možná proti těm jejich naštěstí poněkud malicherné.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Doživotí

  • Autor: Billy O’Callaghan
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7637-218-4
  • Originál: Life Sentences
  • Překlad: Petr Eliáš
  • Rozsah: 192 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek