317 471 380

Winterbergova poslední cesta

25. 2. 2022 Bubákov čte

Čtení této knihy je jako prožívání času se seniorem, kterého si oblíbíte a zároveň vám leckdy leze na nervy, protože až příliš vzpomíná, často se opakuje, je neodbytný, má utkvělé myšlenky, ustrnul v určitém okamžiku… To vše je pro člověka v aktivním věku zneklidňující, příliš pomalé, nemoderní, zároveň však cítí, že je to určitým způsobem hluboké a podstatné. Protože odžité. Zdánlivé banality a zacyklenost stařeckého vyprávění dostávají člověka hlouběji k sobě, k druhým, k minulosti, ke kořenům.

Pokud se do knihy zkušeného autora Jaroslava Rudiše začtete, bude vám nakonec líto, že hlavní hrdina Wenzel Winterberg jednoho dne docestuje a že i vy budete muset vystoupit ze všech těch vlaků, kterými putoval do různých středoevropských měst v touze najít vraha své dávné lásky Lenky. Víc než objevná, je tato cesta vzpomínková. Rekapitulace života nejen Wenzela Winterberga a jeho předků, ale také Jana Krause, který jej doprovází.

Pečovatel Kraus už několik let tráví s umírajícími jejich poslední dny. Dělá to spíš z opotřebovanosti vlastním životem než z vnitřního přesvědčení nebo ze soucitu. Třebaže při tzv. „převozech“, jak tyto doprovody lidí ke smrti nazývá, už ledacos zažil, je i pro něj setkání s téměř stoletým berlínským tramvajákem a rodákem z Liberce ojedinělé, překvapivé, burcující. Také jeho donutí začít se dívat skrz dějiny. A tak i Kraus sám díky Winterbergově urputnosti prochází reflexí svých činů a postojů a snad i budoucích záměrů.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Winterbergova poslední cesta

  • Autor: Jaroslav Rudiš
  • Nakladatel: Labyrint
  • ISBN: 978-80-88378-10-5
  • Název originálu: Winterbergs letzte Reise
  • Překlad: Michaela Škultéty
  • Rozsah: 440 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek