317 471 380

Děti nade vše

4. 3. 2022 Bubákov čte

Autorka se v nejnovějším lehce detektivně laděném románu zaobírá problematikou využívání a hlavně zneužívání sociálních sítí. Představí nám dvě naprosto odlišné hlavní hrdinky, kterým do života vstoupil fenomén reality show. Zatímco pro Claru, policistku vyrůstající v intelektuálním prostředí, je to nevýznamná epizoda, pro Melánii z maloměsta, citově nevyzrálou, emocionálně strádající osobnost, znamená až neuvěřitelnou fascinaci. A jelikož se sama osobně nedokázala ve světě reality show prosadit, vsadí na osvědčený způsob – děti. Pro vidinu slávy, obdivu a hlavně peněz neváhá zneužít vlastní děti, i když sama sebe přesvědčí, že její děti natáčení a vše s tím spojené milují a ona je vzorná matka. Rodinnému klanu se velice daří, až… prostě až se ucho utrhne a její sen o super spokojené, úžasné a dokonalé rodince se rozpadne.

Autorka nás velice zasvěceně provede světem sociálních sítí a fungováním youtubových kanálů. Pro mnohé bude děsivé zjištění, jak se dá velice snadno manipulovat lidmi (zvláště pak mladistvými a dětmi), ať už se to týká názorů, postojů ale hlavně podporování konzumní společnosti a využívání rádoby nenápadně skryté reklamy.

Román Děti nade vše by nás měl varovat před nadužíváním internetu a sharentingem (tj. chováním člověka, který na internetu sdílí vše více či méně podstatné ze svého života a tím pádem i svých dětí, kterým se to vůbec nemusí líbit a v krajních případech je to může i psychicky poškodit).  Zabývá se opravdu velice aktuálním a společensky vysoce závažným  tématem.

Jana Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Děti nade vše

  • Autorka: Delphine de Vigan
  • Nakladatel: Odeon
  • ISBN: 978-80-207-2057-3
  • Název originálu: Les enfants sont rois
  • Překlad: Alexandra Pflimpflová
  • Rozsah: 320 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek