317 471 380

Hájovna

8. 4. 2022 Bubákov čte

Podtitulem Hájovny je Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce. Linda, dívka z města, se na venkovském mysliveckém plese seznamuje s Vojtěchem, svým budoucím manželem a otcem své dcery. Shoda nešťastných náhod a hloupé legrace způsobí, že je Linda ve svých dvaceti letech odloučena od svých nejbližších – matky, manžela a čtyřměsíční dcery – a musí opustit svou milovanou hájovnu, ve které s rodinou bydlí. Sledujeme, jak se Linda vyrovnává se ztrátou svobody a vazeb na rodinu, jak se mění z naivní dívky v odhodlanou a silnou ženu a jak nakonec nalézá svůj způsob akceptování reality, která se za dobu její nepřítomnosti tak moc změnila.

Kniha se čte výborně, je psaná jednoduše, děj má spád, což je vzhledem k poměrně malému počtu stran pro takto silný příběh – jen 216 – logické. Místy bych uvítala hlubší a obsáhlejší popis situací, vztahů a historických souvislostí, pár stránek navíc by jistě nebylo na škodu, ani dynamice příběhu by to dle mého názoru neuškodilo. Nicméně i přesto knihu mohu jednoznačně doporučit k přečtení, které zabere jen pár hodin. Je sondou nejen do spletitosti rodinných i přátelských vztahů, mateřské lásky, ale i do běžného života za doby ruské okupace.

Pokud se rozhodnete knihu zakoupit, doporučuji vyhnout se čtení anotace na obálce – bohužel prozrazuje většinu příběhu.

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Hájovna
Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce

  • Autorka: Karla Kubíková
  • Nakladatel: Brána
  • ISBN: 978-80-242-7783-7
  • Rozsah: 216 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek