317 471 380

Třešně v rumu

9. 6. 2022 Bubákov čte

Pokud hledáte odpočinkovou a humornou četbu na letošní dovolenou a nevadí vám hovorová čeština a poměrně dost sprostých slov v textu, pak doporučuji sáhnout po knize Třešně v rumu. Ovšem pouze pokud se nevydáváte na cestu na Kubu (s příbuznými) – v tomto případě by Vás od toho zážitky z této knihy s největší pravděpodobností mohly odradit…

Třešně v rumu nejsou klasickým cestopisem, ale spíše vtipným vyprávěním o měsíční dovolené na Kubě, na kterou se (ještě před pandemií covidu) vydala redaktorka ČT společně se svým dědou Evženem, zarytým komunistou a cholerikem, a partou jeho přátel. Už jen z těchto dvou charakteristik dědečka Evžena je jasné, že vyprávění je to místy až neuvěřitelné, plné autorčiny ironie a sarkasmu, které jsou v rozporu s idealistickým vnímáním kubánské reality ze strany Evžena.

Autorka dává více prostoru společenskému a kulturnímu životu obyčejných Kubánců před zeměpisnými detaily. Ale i během čtení o směšných (místy až bizarních) situacích se člověk dozví o Kubě spoustu nových informací. Celou knihou se zároveň nese myšlenka na rozdílné mezigenerační názory a ideály a jak se s nimi vypořádat – je to ale vůbec zapotřebí?

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, jimž byla věnována.


Škrtiči bohyně Kálí

  • Autorka: Michaela Janečková
  • Nakladatel: Grada Publishing
  • ISBN: 978-80-271-3509-7
  • Rozsah: 192 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek