317 471 380

Život si se mnou zahrává

17. 6. 2022 Bubákov čte

Ačkoliv autorem je muž, hrdinkami jeho románu jsou ženy – ženy tří generací, které k sobě a ke svému okolí po prožitých traumatech, ztrátách a zradách hledají cestu. Trauma minulosti však kazí jejich vztahy, ačkoliv měly v životě neskutečné štěstí, protože všechny jsou, či byly, bezvýhradně milovány muži, o jejichž vysokých morální kvalitách nemá čtenář důvod pochybovat.

Vztahy na ose babička – matka – dcera jsou jistě dobrým tématem k přemýšlení snad v každé rodině bez ohledu na letopočet a společnou minulost. Každá životní situace má nespočet řešení a někdy se může stát, že ani vzájemná láska nedokáže předejít hlubokým ranám na duši.

Na rozdíl od některých čtenářských ohlasů mi v knize nevadila absence kapitol, protože střídání časových rovin a míst děje dává jasné možnosti, kde si lze ve čtení udělat přestávku. V první třetině jsem měl ještě čas si sem tam „přehrát“ nějaké naše rodinné traumátko vyvolané z nitra paměti dějem románu, ale postupem času mě text Davida Grossmana vtáhl do sebe natolik, že na něco podobného zbývalo čas jen při nutných přestávkách na pití, jídlo a spaní.

Kniha je volně inspirována skutečnými osudy Evy Panicové-Nahirové, jež přežila navzdory svým židovským kořenům a příklonu ke komunistickým idejím 2. světovou válku, aby se v následných časech svobody dostala do „převýchovného“ tábora titovské Jugoslávie na Golom otoku.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Život si se mnou zahrává

  • Autor: David Grossman
  • Nakladatel: Odeon
  • ISBN: 978-80-207-2091-7
  • Název originálu: Iti ha-chajim mesachek harbe
  • Překlad: Lenka Bukovská
  • Rozsah: 304 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek