317 471 380

Deník Dory Grayové

8. 7. 2022 Bubákov čte

Hanka je dospívající holka, které rodiče jednoho dne oznámí, že se budou stěhovat z Prahy na vesnici. Hance se přirozeně nechce, pak ale na půdě nového domu najde ukrytý deník a plyšového medvěda a začne rozplétat nitky osudu podobně starého čtrnáctiletého děvčete, které v domě žilo za druhé světové války. Celkem banální příběh, který už jste snad někdy četli, dalo by se říct. Jenže kniha Nadi Revilákové Deník Dory Grayové vůbec obyčejná není. Příběh je od začátku do konce napínavý a téměř vás nenechá knihu odložit. Je to čtivé skoro detektivní pátrání po osudech Dory, její přítelkyně Tyldy, ale také Dořiny první lásky spolužáka Leopolda. Navíc kniha není nijak dlouhá, což některé čtenáře dokáže spolehlivě odradit. Atraktivitě jistě pomohlo, že autorka sama má dcery podobného věku jako hlavní hrdinka, a tak je kniha napsaná současným jazykem, který děti snadno přijmou.

Osudy Židů za druhé světové války, vysídlování, koncentrační tábory, vyhlazení Lidic, protinacistický odboj – to všechno je v knize zmíněno, třeba jen v náznacích. Ale pokud máte zvídavé děti, je tato kniha skvělým základem, na kterém se dají s pomocí dalších otázek lehce stavět další rozhovory o tématu holokaustu. Autorka zprostředkovává naše dějiny velmi nenásilně a hravě, příběh ale zaujme a vlastně i pobaví i bez dalšího pátrání a rozkrývání válečných hrůz.

S Hankou se setkáme i ve dvou následujících volných pokračováních Medailon Emilky Horové a Vlajka Viktora Vaňka. Za Medailonek Emilky Horové získala autorka právem cenu v soutěži Zlatá stuha 2022 v beletristické části. A ocenění si zaslouží za velmi vkusné ilustrace ke všem třem dílům i Tereza Janáková.

Jana Žáková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do níchž byla věnována.


Deník Dory Grayové
Vyprávění o architektuře

  • Autorka: Naďa Reviláková
  • Ilustrace: Tereza Janáková
  • Nakladatel: Albatros
  • ISBN: 978-80-00-05814-6
  • Rozsah: 106 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek