317 471 380

Až uvidíš moře

22. 7. 2022 Bubákov čte

Řecká občanská válka byl vojenský konflikt, který se odehrál v letech 1946–1949 v Řecku. Na jedné straně konfliktu stála konzervativní část řecké společnosti a vojenské složky řecké vlády, nejdřív podporované Británií a poté USA. Druhá, tzv. revoluční část, byla vedena řeckou komunistickou stranou podporovanou komunistickými režimy v sousední Albánii, Jugoslávii a Bulharsku. Válka si vyžádala na 158 000 životů, skončila porážkou komunistů a Řecko zanechala z ekonomického hlediska v troskách. Po válce muselo z politických důvodů opustit vlast na 100 000 Řeků, na 12 000 uprchlíků našlo svůj nový domov v Československu. V první vlně v roce 1948 dorazilo přes 3000 dětí, na přelomu let 1948–1949 je následovali dospělí. Tolik ve stručnosti z Wikipedie.

A o tom jaké to je, když se v deseti letech dítě ocitne samo v daleké cizí zemi, nezná ani svoje příjmení, neumí jazyk, nechápe, co se s ním stalo, zda se ještě někdy vrátí domů, zda se setká s rodiči, se dočteme v knize Scarlett Wilkové Až uvidíš moře.

V příběhu sledujeme osudy dvou děvčátek Sotirie a Kouly na pozadí historických událostí od 50tých let minulého století téměř až do současnosti. Kromě nelehkých osudů hlavních hrdinek, jejich příbuzných a známých máme možnost poznat náturu samotných Řeků, jejich smýšlení, zvyky, ale i řeckou kuchyni. Realisticky je vylíčeno nelehké období 50tých let minulého století, období normalizace i polistopadový vývoj v Československu a reakce jednotlivých hrdinů na ně. Celým příběhem pak prostupuje touha jedněch po návratu domů, touha druhých zapomenout.

„Ta válka zničila nás všechny, chlapče. Byla to nejhorší, co řecký národ postihlo. Řekové vždy bojovali proti nepřátelům, mnohokrát jsme porazili Turka. A nakonec jsme se málem vyvraždili sami navzájem.“ (str. 216).

Přestože je styl vyprávění jednoduchý až strohý, jedná se o silný příběh vyvolávající spoustu emocí. Od samotného začátku je kniha velmi čtivá a od prvních stránek vtáhne do děje, takže vřele doporučuji. Možná Vás její přečtení, zejména pak závěrečné kapitoly, motivuje k návštěvě Řecka.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Až uvidíš moře

  • Autorka: Scarlett Wilková
  • Nakladatel: Motto
  • ISBN: 978-80-267-2260-1
  • Rozsah:  424 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek