317 471 380

Město v oblacích

8. 8. 2022 Bubákov čte

Pět hlavních hrdinů, mnoho zápletek a dobrodružství a jeden jediný starověký příběh, který vše propojuje – to je novinka od bestsellerového autora Anthonyho Doerra.

Vyprávění příběhu je rozděleno mezi 5 postav, které nás zanesou do dávné i nedávné minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Ve středověké Konstantinopoli se setkáme s mladičkou Annou, vyšívačkou v městské dílně, která by se ovšem raději učila číst a psát. Daleko za hradbami se pak dozvídáme o životním příběhu mladého chlapce Omeira, jenž musí odejít z domova, aby se zapojil do obléhání Konstantinopole. Raději by však zůstal v domku s dědečkem a svými zvířaty. Anna i Omeir v sobě skrývají své sny, jež se jim ne a ne naplnit. Oni se ovšem nevzdávají, a když se jejich cesty zkříží, objeví společnou snahu o záchranu malého starověkého kodexu.

Do roku 2019 nás přenese mladý Seymour, který nikam nezapadá, a tak nejraději tráví čas v přírodě. Když mu pozemková společnost vykácí les za domem, objeví v sobě sílu jít proti tomu bojovat. Svou snahou však málem zničí jedinečný překlad starověkého díla. Naopak starý Zénón chce jen v poklidu dožít. Po útrapách dětství, studené války a neopětované lásky objeví novou vášeň pro překládání antických příběhů.

A o dalších 120 let později nás provází Konstance po palubě vesmírné lodi, která má za úkol najít novou planetu pro lidstvo. Celé dětství slýchá od otce příběhy o bláznivém pastýřovi, co se vydal hledat místo daleko nad zemí, kde není žádného trápení. Jenže Konstancina hlavní touha je na Zemi se vrátit.

Všechny postavy jsou snílci, chtějí naplnit svou touhu po něčem mimo jejich dosah. Ačkoli je osud staví před složité překážky, neztrácejí naději. Hrdinové, i když se to nemusí napoprvé zdát, jsou navzájem, i přes časové propasti, propojeni. Jak a čím, to se dozvíte, až si knihu také přečtete. Kniha je rozdělena do 24 částí s vyprávěními jednotlivých postav, od kterých se nebudete moci odtrhnout. Já jsem si knihu moc užila, přečetla jsem ji rychle, většina zápletek je dobře domyšlená až do samého konce. Tajemství a detaily propojení postav mi nedaly spát, a i po rozuzlení jsem se musela k různým částem vracet. Samotný příběh ve mně probudil naději a touhu splnit si i zdánlivě nemožné sny.

Díky knize si připomenete, že snít a jít si za svými sny může opravdu každý, a jak říkala matka jedné z postav: „Naděje je pilířem světa.“

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Město v oblacích

  • Autor: Anthony Doerr
  • Nakladatel: Mobba
  • ISBN: 978-80-279-0238-5
  • Originál: Cloud Cuckoo Land
  • Překlad: Blanka Šustrová
  • Rozsah:  696 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek