317 471 380

Slyšíš, jak mluví stromy

5. 8. 2022 Bubákov čte

Co všechno můžeš objevit v lese. Tak zní podnázev knihy pro děti od populárního německého lesníka a propagátora zdravého lesa Petera Wohllebena. Jeho knihy u nás vydává brněnské nakladatelství Kazda, specializující se právě na knihy o přírodě. Hned první kniha Tajný život stromů přinesla autorovi slávu takřka celoevropskou. Titul Slyšíš, jak mluví stromy je autorova první dětská kniha a i ta je velmi povedená. Na přehledně rozdělených dvoustranách je v poměrně stručném textu plno informací o stromech, zvířatech, rostlinách, houbách, lese, prostě o středoevropské přírodě obecně. V infoboxech najde dítě tolik zajímavostí, že kdyby vstřebalo polovinu z nabízeného, má slušně našlápnuto na jedničku z přírodovědy. Na každé straně najde také inspirace k přírodovědným pokusům a opravdu chytré kvízové otázky. Wohlleben v předmluvě píše, že ho ke knize inspirovaly dotazy dětí, které k němu jezdí na exkurze. A tak se zde dozvíte odpovědi například na tyhle zvídavé otázky: Jak pijí stromy? Jak daleko doletí semena topolu? Může strom zhubnout? Kdo se vejde do listu? Kolik srnek žije v lese? Jak stará je nejstarší houba na světě?

Nepochybuji o tom, že zajímavosti v knize ocení jak šestileté dítě, které se s přírodními zákonitostmi teprve seznamuje, tak poučenější zapálený přírodomilec na prvním stupni, a dokonce i dospělý. Ostatně celá kniha se dá podat dítěti k samostatnému čtení, ale jistě si ji užijete právě při společném rodičovském čtení. Ani u tohoto doporučení končit nemusíme – hodí se báječně pro učitele jako zpestření výuky prvouky, stejně jako inspirace vedoucím pro trávení času v přírodě třeba v zájmových kroužcích. V neposlední řadě je kniha krásným dárkem. Moderní grafická úprava, fotky i veselé ilustrace přispívají k atraktivitě prohlížení.

Další autorovy knihy určené pro děti jsou o lesní fauně Víš, kde bydlí zvířata? a Půjdeš s námi ven?, ve které Wohlleben dětem představuje městskou přírodu.

Jana Žáková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně.


Slyšíš, jak mluví stromy?
Co všechno můžeš objevit v lese

  • Autor: Peter Wohlleben
  • Ilustrace: Stefanie Reich
  • Nakladatel: Nakladatelství Kazda
  • ISBN: 978-80-906819-4-1
  • Originál: Hörst du, wie die Bäume sprechen? Eine kleine Entdeckungsreise durch den Wald
  • Překlad: Magdalena Havlová
  • Rozsah:  128 stran
  • Rok vydání: 2017
Zpět na výpis novinek