317 471 380

Písečníci a bludný asteroid

24. 8. 2022 Bubákov čte

V jednom malém přežívajícím knihkupectví, kde ani světla nesvítila, aby se ušetřilo, jsem narazil na dětskou českou sci-fi. Ta sice při svém 1. vydání v roce 2018 unikla mé pozornosti, to druhé se mi však tak trochu tajemně do mého zorného úhlu dostalo. Přede mnou se odvíjel příběh 11letého Tomáše se schopnostmi, jež lidé kolem něj nemají a který se díky nim dostal ze sirotčince až na vesmírnou loď a byl přijat do vesmírné akademie. Dětský pohled dopředu, který malé hrdiny nedrží na rodné planetě, přirozená dětská zvídavost i dětská hašteřivost příběhu dodávají ten správný spád.

Pokud se podíváte na internetové recenze, máte pocit, jakoby autor Václav Dvořák neudělal nic dobře. Dle nich byl prý více než inspirován Harrym Potterem, případně dalšími. I já, byť neznalec, jsem zde jisté paralely našel. Mám ale za to, že čtenáři, kterým je kniha určena, tj. děti, takové malichernosti ze světa dospělých neřeší a řešit nebudou.

V Novém Strašecí, Rudě a ani v Řevničově bohužel již nejsou knihkupectví, do nichž by člověk zašel podívat se na nové knihy a popovídal si o nich se všemi, co se v krámku nacházejí. To vše asi odvál čas a výběr knih, pokud k němu vůbec dochází, se odehrává více o samotě – u našich počítačů, tabletů či mobilů. Máme však štěstí, že dosud nezmizely knihovny, ty komunitní prostory, v nichž lze nalézt tolik potřebné spřízněné duše k výměně názorů na literaturu všeho druhu, kde lze přijít k novým podnětům. Díky všem, kteří tyto křehké instituce udržují v chodu, a tím umožňují nejen dětem rozvíjet fantazii i poznání. Díky vám.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Písečníci a bludný asteroid

  • Autor: Václav Dvořák
  • Nakladatel: Václav Dvořák
  • ISBN: 978-80-270-9928-3
  • Ilustrace: Jakub Cenkl
  • Rozsah:  388 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek