317 471 380

Životice

16. 9. 2022 Bubákov čte

Karin Lednická potvrzuje svou pozici přední české autorky. Po zatím dvou vydáních trilogie Šikmého kostela jsou i Životice s podtitulem Obraz (po)zapomenuté tragédie vysoce kvalitním čtením s historicky hodnotným obsahem.

Kniha Životice pojednává o krvavé odvetné akci, která se odehrála ve stejnojmenné malé obci ležící uprostřed Těšínského Slezska po nepovedeném partyzánském útoku v místním hostinci v srpnu roku 1944, při kterém zemřelo několik příslušníků gestapa.

V tomto případě se nejedná o klasický román, ale o kombinaci krátkých příběhů vyprávěných očima pamětníků životické tragédie a dokumentární části, ve které autorka přibližuje, co se skutečně v danou chvíli odehrávalo. Slovní popis událostí doplňují i dobové obrazové přílohy.

Jak je u Karin Lednické již zvykem, knihu čtenář jen stěží odloží z ruky, pokud se do ní jednou začte. Pevně věřím, že i přes svůj pochmurný a velmi smutný obsah najde životická tragédie po mnoho letech, kdy se o ní raději příliš nemluvilo, své pevné místo ve školních osnovách. Protože právě na takovéto – svou velikostí zdánlivě nevýznamné – historické události naší země se nesmí zapomenout.

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Životice
Obraz (po)zapomenuté tragédie

  • Autor: Karin Lednická
  • Nakladatel: Bílá vrána
  • ISBN: 978-80-88362-08-1
  • Rozsah:  248 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek