317 471 380

Neklidná krev

30. 9. 2022 Bubákov čte

Další (v pořadí již páté) pokračování série detektivních románů s hlavním představitelem Cormoranem Strikem vyšlo v českém jazyce po dlouhých 3 letech od zatím poslední Smrtící bílé (pravděpodobně kvůli svým téměř 1000 stránkám, jejichž překlad zabere nějaký ten rok). Jen pár měsíců poté, co se český čtenář konečně dočkal českého vydání 5. dílu, vyšel mezitím v zahraničí 30. srpna další díl, 6., téměř stejně rozsáhlý.  Na jeho české vydání si ale budeme muset ještě počkat, jen doufejme, že ne další 3 roky…

J. K. Rowlingová píšící pod svým všeobecně známým pseudonymem Robert Galbraith v románu Neklidná krev obrací svou pozornost na řešení 40 let starého případu nezvěstné lékařky Margot Bamboroughové, která zmizela beze stopy v pátek odpoledne cestou z práce na schůzku s přítelkyní. Její dcera se rozhodne oslovit detektivní kancelář Cormorana Strika a Robin Ellacottové, v nichž spatřuje svou poslední naději na vypátrání své pohřešované matky.

Během vyšetřování prochází vyšetřovatelé svědecké výpovědi a snaží se vypátrat případné svědky, což se ukáže jako dost obtížné, neboť spousta z nich je již po smrti nebo jim už neslouží paměť tak jako před 40 lety. Během 12 měsíců vyšetřování, kterými se kniha zabývá, sledujeme i vývoj vztahu mezi partnery, který je komplikovaný kvůli Robininu probíhajícímu nelehkému rozvodovému řízení, Strikově uzavřené povaze a křehkému firemnímu partnerství, které ani jeden z nich nechce ohrozit odhalením svých skutečných citů…

Předchozí díl se 720 stránkami byl pro někoho možná trochu zbytečně zdlouhavý, v tomto 5. díle jsem měla tento pocit zhruba do poloviny z 974 stran. Na úkor většího rozsahu má ale čtenář dokonalý popis postav, jejich myšlení, prostředí a souvislostí, což ocení v druhé polovině knihy, kdy příběh postupně graduje a není snadné ji odložit z ruky. Pokud máte rádi propracované detektivní příběhy se spoustou falešných stop a podezřelých, ale současně se chcete vcítit do motivů a uvažování jednotlivých postav, nejen dvou hlavních, určitě tato kniha stojí za přečtení a její závěr opět čtenáře přinutí netrpělivě očekávat pokračování.

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v rudské a novostrašecké knihovně, do nichž byla věnována.


Neklidná krev

  • Autor: Robert Galbraith
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7662-326-2
  • Originál: Troubled Blood
  • Překlad: Ladislav Šenkyřík
  • Rozsah:  976 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek