317 471 380

Zpíváš, jako bys plakala

7. 10. 2022 Bubákov čte

Na české literární scéně je znatelný proud vracení do minulosti, vytahování rodinných historií i historek.  No, tak nic takového druhá prozaická kniha Zuzany Kultánové nenabízí. Dobře napsaný milostný příběh ze současnosti je tak trochu zjevením. A to příjemným!

Andrea, pro níž se mi příčí použít označení hrdinka novely, si, a to velmi zjednodušeně řečeno, zkrátka nemůže vybrat, kdo je ten pravý. Její srdce totiž uvízne mezi starším milencem a jí věkově blízkým manželem, otcem jejího dítěte. Zdá se, že vzdychání po tom, koho zrovna nemá v dosahu, po tom, koho zrovna ztrácí, je jí vlastní.

Dějová linka se zdá na první pohled banální, ale způsob vyprávění příběhu, způsob, jakým se odhalují Andreiny myšlenkové pochody plné kritických i sebekritických postřehů, z této knihy dělá něco víc.  Mnohé čtenářky, a možná i čtenáři, při pohledu na ročník narození Zuzany Kultánové (1986) zapřemýšlejí, zda se nejedná o dílo s autobiografickými prvky. To sice pro někoho zvýší přitažlivost, ale v zásadě je to jedno. Stíny pochybnosti (v různé intenzitě a různých životních obdobích) nad správnou volbou partnera jsou něčím běžným. No a možná právě proto příběhy o nich tolik lákají.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Zpíváš, jako bys plakala

  • Autorka: Zuzana Kultánová
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7637-333-4
  • Rozsah:  192 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek