317 471 380

Zvěrolékařka – Velké sny

21. 10. 2022 Bubákov čte

Belgičanka Nellie od malička miluje a ošetřuje zvířata, naproti tomu autistka Marie pozoruje a svým způsobem „zkoumá“ zvířata v berlínské ZOO a zároveň zde ve volném čase pomáhá místnímu veterináři. Obě touží po tom stát se veterinářkami. Žijí ovšem na začátku minulého století, v době, kdy bylo povolání zvěrolékaře výsadou mužů a ženám bylo zapovězeno dokonce i studium veterinárního lékařství. Obě ale mají svůj sen a jsou odhodlány si za ním jít. Jak se jim to podaří, to se dočtete v prvním díle knižní série Zvěrolékařka – Velké sny.

Děj knihy se odehrává na začátku a v průběhu 1. světové války, pokračuje poválečným obdobím a končí nástupem Adolfa Hitlera k moci. Realisticky líčí toto historické období (nedostatek, hlad, černý trh, hrůzy války, utrpení jak lidí, tak zvířat, zejména koní, útlak Židů) a místa, ve kterých se odehrává (Belgie, Holandsko, Německo).

Nellie a Marie jsou sice fiktivními postavami, ale jejich příběh čerpá z osudů žen – veterinářek, zasazených do reálného historického pozadí. Cornellii autorka vylíčila jako praktickou, chytrou a odvážnou dívku bojující s předsudky a přáním rodičů, která za války neváhá pomáhat koním i na opačné straně barikády, neboť jak říká: Zvířata nerozlišují vlast a necítí se součástí nějakého národa. Koně si své přátele nevybírají podle rasy nebo barvy a nehlásí se dobrovolně do války. Marie je v knize díky svému chování vnímána okolím jako podivínka či blázen. Autismus byl totiž definován až mnohem později. Autorce se však podařilo vylíčit osobnost Marie velmi autenticky, např. když Marie nezvládá nějakou situaci a chce před ní utéct, schová se do skříně.

Jedná se o zajímavý a poutavě napsaný historický román o tom, že když máš sny a odhodlání, překonáš i zdánlivě nepřekonatelné překážky. Rozhodně stojí za přečtení.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Zvěrolékařka – Velké sny

  • Autorka: Sarah Larková
  • Nakladatel: Ikar
  • ISBN: 978-80-249-4767-9
  • Originál: Die Tierärzatin
  • Překlad: Zuzana Soukupová
  • Rozsah:  480 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek