317 471 380

Prašina: Křídový panáček

2. 11. 2022 Bubákov čte

Znáte skvělou třídílnou knihu pro děti Prašina? Jestli jste také propadli kouzlu této fantaskní pražské čtvrti, kde nefunguje elektřina a žijí zde tajuplní obyvatelé, musíte nutně číst i komiksové zpracování Prašiny. A jestli jste se ke knihám zatím nedostali, nevadí. Četbu komiksu lze bez problému absolvovat i bez znalosti obsahu předchozích knih. Může se dokonce stát, že vás svět Prašiny začne bavit a pobídne i ke zdolání trilogie.

Děj komiksu se odehrává dva roky po konci knižní série. Hlavní postava, osamělý teenager Vašek, se pouští do pátrání po tajemném žháři, který se postavil developerům snažícím se Prašinu zmodernizovat. Vašek samozřejmě během pátrání zjišťuje, že nic není tak úplně jednoznačné – padouch může mít přeci i kladné stránky… Ale za jakou cenu má ještě smysl bránit měnící se svět?

Scénář komiksu napsal samozřejmě autor knih Vojtěch Matocha, stejně tak se výtvarné stránky opět zhostil vynikající ilustrátor Karel Osoblaha. Tentokrát celobarevné ilustrace krásně odlišují svět dnešní moderní civilizace a starosvětský svět Prašiny v promyšleném použití barev. Žádné výrazně akční scény nečekejte. Spíš melancholičtější pomalé pronikání k jádru věci.

Příběh je rozdělen do sedmi sešitů, které vycházejí postupně od letošního května až do prosince. A to je možná jediná vada tohoto stylu vydávání komiksů, které je běžnou samozřejmostí v USA nebo Japonsku, světových velmocích kreslených seriálů. Já osobně ale nejsem zvyklá na podobné sešitové série a prostě se nemůžu dočkat pokračování. Už aby byl prosinec a s ním sedmý závěrečný díl…

Jana Žáková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a knihovně.


 

 

Zpět na výpis novinek