317 471 380

Hříšní světci

11. 11. 2022 Bubákov čte

Boží vůli se nikdo nemůže vzepřít bez potrestání, ale proč tedy národ, který bohy zavrhl, vynalezl nový způsob silné magie a snaží se ovládnout svět? A může tomu bohy vyvolená dívka zabránit?

Mezi Kaljazinem a Tranavií zuří již přes sto let válka. Tranavie se odvrátila od bohů a začala praktikovat magii krve. Spolu s králem zde vládne i řád Supů – nejlepších tranaviánských krvemágů. V Kaljazinu mezitím v klášteře vychovávají a cvičí Naďu – bohy vyvolenou svatodějku, která má zvrátit průběh války a přivést bohy zpět do Tranavie. Ovšem, když tranaviánský korunní princ srovná klášter se zemí, musí Naďa uprchnout a vydat se zachránit svou zem. Musí uzavřít nečekaná spojenectví, která ji mohou stát nejen zlomené srdce, ale i smrt svých blízkých a národa.

Ačkoli se vám na první pohled příběh knihy může jevit jako nepropracovaný a jednoduchý, po přečtení názor jistě rychle změníte. Autorka Emily A. Duncan se postarala o notnou dávku napětí od začátku až do posledního slova. Děj se zaměřuje na činnosti postav, ale nevynechává ani psychiku a pocity. Charakter všech postav je vylíčen podrobně, a to především proto, že se postavy neustále vyvíjejí.

Nejen, že kniha disponuje mapou území, ale i krátkými poznámkami v kaljazinštině a tranaviánštině a každou kapitolu zahajuje úryvek ze svatých kaljazinských knih. Veškeré promluvy s bohy, popisy kouzel a praktikování magie krve jsou detailní a přesné. Díky těmto prostředkům z knihy doslova čiší temná, gotická atmosféra, která vás pohltí hned po první kapitole.

Já na knize oceňuji především vhodně zvolené zápletky, které vám nedovolí knihu odložit. Postavy jsem si velmi oblíbila, a i se s nimi sžila, tudíž jsem se díky čtení spolu s nimi přenesla do kaljazinského kláštera v horách, do královského paláce plného intrik, ale i do mysli postav. Knihu jsem četla již podruhé, a i když jsem tušila, jak kniha dopadne, závěr mě pohltil stejně mocně jako poprvé.

Podaří se tedy Nadě splnit svůj bohy pověřený úkol? Anebo Kaljazin padne na kolena před mocí tranaviánského krále a Supů? Odpovědi a mnoho víc vám nabídne tato kniha – Hříšní světci od Emily A. Duncan.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v řevničovské a rudské knihovně.


Hříšní světci

  • Autorka: Emily A. Duncan
  • Nakladatel: King Cool
  • ISBN: 978-80-7585-742-2
  • Rozsah:  360 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek