317 471 380

Poetismus

19. 11. 2022 AkceBubákov čte

V prosinci 2018 přibyla v novostrašecké knihovně kniha slavistky Jeanette Fabian, která žije v Německu. Bez upoutávky, na kterou zrovna nebyl čas. Někde vzadu v hlavě zůstala ostrá výčitka. 24. 11. 2022 ožije poezie v kavárně Kaffka pod heslem Poetismus. Šance výčitku umořit.

Jde o reprezentativní výborem toho nejlepšího z poetismu, uměleckého literárního směru, který vznikl v našich zeměpisných šířkách a obohatil celou Evropu – alespoň my Češi si to myslíme.  Myslí si to zjevně i editorka této knihy. Najdete tu vše, nač si u poetismu vzpomenete. Klíčové básnické texty, důležité studie, typická výtvarná díla, fotografie významných spisovatelů, obálky knih. A to vše přehledně uspořádáno do kapitol: I. Úvod, II. Fáze prepoetismu (1920-1923), III. Manifestace a umělecké praxe poetismu (1924-1927), IV. Vrchol a konec poetismu (1927-1932), V. Kalendárium a VI. Vybraná literatura k tématu.  Všechno, co nějak souvisí s poetismem, se tu dá najít, takže jde o velmi užitečnou publikaci, která může dobře posloužit zájemcům o dané téma a nebo třeba maturantům. Až na jednu věc, na tu u poetismu pro mě nejdůležitější – hravost. Ne, že by grafika knihy vykazovala nějakou nudu, to ne, je zábavná, ale tak nějak „akademicky“. A to je možná ten důvod, proč jsem upoutávku nenapsala už tenkrát, když vyšla. Když máte něco opravdu rádi a někdo jiný to pro vás seřadí, popíše a okomentuje, najednou se nemáte čeho „chytit“. Radost z objevování je tatam…

Pak si ale přečtete báseň Kosti Biebla, na kterou jste už dávno zapomněli, právě v této knize:

Na bílém polštáři
Na bílém polštáři vypadáš jako mulatka
beztak ti svědčí teplejší klima
choulíš se ke mně máš na uších sluchátka
a posloucháš koncert z Říma

Tvé vlasy voní jak vzácné koření
Mařenko má
kdo jednou k tvým vlasům přivoní
stane se kuřákem opia

… a pak si s uspokojením uvědomíte, co v této knize chybí. Právě proto, že přináší celkový přehled toho nejcennějšího, nevešly se do ní detaily. Neřeší se zde, kdo je ta Mařenka, o níž Kosťa píše. Co se s ní stalo? Odkud byla? Byla živá? A to je vlastně dobře, protože zbývá stále ještě mnoho místa pro individuální čtenářské objevy. Takže vzhůru do dalšího zkoumání nejen poetismu.

A můžete začít 24. 11. v 19.00 v Kaffce společně s Martinou Černou, Alenou Čermákovou, Ivetou Grmelovou, Václavem Stiebrem, Žofií Kabelkovou, Jonášem Vidrou a Markem Vojtěchem.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké knihovně.


Poetismus

  • Autor: Jeanette Fabian
  • Nakladatel: Slovart
  • ISBN: 978-80-7529-273-5
  • Překlad: Runka Žaludová
  • Rozsah:  264 stran
  • Rok vydání: 2017
Zpět na výpis novinek