317 471 380

Vzpomínky na úhoře

25. 11. 2022 Bubákov čte

Sára Fukuharová, po matce Češka a po otci Japonka, je v dospělosti de facto opuštěná oběma již rozvedenými rodiči. Jejím splněným snem je práce na výzkumu vymírajících japonských úhořů. Soukromý život má značně omezený a do jejího bližšího okruhu patří majitel akvaristického obchodu a její svérázná sousedka Miju, která si nejraději povídá s úhořem. Prožívanou „nudu“ značně naruší příjezd Sářiny kamarádky ze střední školy, která pátrá po svém zmizelém kolegovi novináři.

Výše naznačená osa děje je dokonale využita k sondám do vztahů protagonistů, z nichž každý řeší trochu jiné problémy. Do zorného pole čtenáře se tak dostanou patálie mezinárodních manželství, pocit vykořenění a nepřijetí, domluvené manželství, náhodné vztahy, trýzeň rodiče dlouhodobě pohřešovaného dítěte, projektování vlastních představ do svých dětí, profesionalita v práci, kriminální podsvětí apod. Český čtenář bude potěšen exotičností japonských reálií okořeněných letmým dotekem budhismu a šintoismu.

Autorka románu o více než 700 stranách, Anna Cima, debutovala v roce 2018 titulem Probudím se na Šibuji. Oběma dílům jsou společná nejen česká a japonská prostředí, ale například i prvky tajemna. Ty se zdají býti již jasným Ciminým poznávacím znamením, k nimž můžeme přiřadit i čtivost – Vzpomínky na úhoře mi zabraly pouhý víkend. A nelituji!

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně.


Vzpomínky na úhoře

  • Autorka: Anna Cima
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7637-281-8
  • Rozsah:  720 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek