317 471 380

Čtyři vichry

7. 12. 2022 Bubákov čte

Hlavní hrdinka historického románu, nepříliš hezká dcera bohaté rodiny Elsa, prodělala jako 14ti letá revmatickou horečku. Tím bylo rozhodnuto o tom, jakým směrem se bude ubírat její další život – neprovdá se a bude se starat o svoje rodiče až zestárnou. Ti ji drží doma jako v kleci a Else zbývá jediné – četba. Životy hrdinů ze svých oblíbených knih přenáší do svých snů, a tak se jednoho dne vzepře vůli rodičů a seznámí se s Raffem, synem italských přistěhovalců a otěhotní. Její vlastní rodina ji zavrhne a Elsa se z města ocitne na farmě, kde si musí získat rodinu svého nastávajícího a svoje místo v ní. Není to zrovna jednoduché, ale naučí se vše co k životu na farmě potřebuje. Její manželství není příliš šťastné, ale má dvě děti a velkou rodinu Martinelli, se kterou prožívá radosti i nesnáze. Po letech dřiny a blahobytu přichází období sucha a s tím hospodářská krize. Úroda není žádná, silné prachová bouře ničí téměř vše. Elsa se musí rozhodnout, zda bojovat za půdu, která rodinu donedávna živila, a kterou miluje nebo odejít na západ, do Kalifornie, hledat lepší život. Ale bude lepší? Poradí si Elsa se dvěma dětmi v cizím prostředí? A splní si svůj americký sen? Odpověď najdete v knize Kristin Hannah Čtyři vichry.

Autorce se na fiktivní postavě Elsy a její rodiny podařilo až krutě realisticky zpracovat období 30tých let v USA. Období velkých prachových bouří, jejichž příčinou bylo sucho a nevhodné zemědělské postupy. Půda se přeměnila v prach a vytvářela s větrem velká prachová oblaka. Tato ekologická katastrofa donutila tisíce rodin opustit jejich domovy. Docházelo k obrovské migraci, která ještě zhoršovala probíhající Velkou hospodářskou krizi. Část lidí odcházela dobrovolně, protože již neviděla žádnou naději v pokračování dosavadního způsobu života, mnozí přicházeli o farmy z důvodu neschopnosti splácet bankovní půjčky. Více než půl milionu Američanů zůstalo bez domova. Mnozí obyvatelé prachem zasažených oblastí trpěli a umírali na nemoci dýchacích cest.

Čtyři vichry jsou smutnou, místy až depresivní četbou o tom co všechno je člověk schopný vydržet a jak jsme schopni se k sobě navzájem chovat. Čtenář se při četbě neubrání dojetí. Silné emoce vyvolávají zejména pasáže popisující život u utečeneckém táboře, chování a jednání bohatých vůči vykořisťovaným chudým, kteří chtěli jen poctivě pracovat, přežít a uživit své blízké.

Kniha donutí k přemýšlení ještě dlouho potom, co dočtete poslední řádky. I dnes, v 21. století opouštějí lidé své domovy, utíkají před válkami, hladem, klimatickými změnami a věří v lepší život. Mnozí z nich končí v utečeneckých táborech, kde žijí v nelidských podmínkách. Ne vždy a ne všude jsou vítáni. Ne vždy najdou lepší život. A tak se nabízí otázka, jak moc se lidstvo za tu dobu změnilo a změnilo se vůbec?

Čtyři vichry vřele doporučuji, je to příběh o naději, odvaze, přátelství, touze přežít a udělat i nemožné pro záchranu svých dětí.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně.


Čtyři vichry

  • Autorka: Kristin Hannahová
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-3877-1
  • Originál: The Four Winds
  • Překlad: Jitka Jeníková
  • Rozsah:  380 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek