317 471 380

Smrtka

12. 1. 2023 Bubákov čte

Představte si svět, ve kterém lidé dosáhli nesmrtelnosti. Ve kterém je celé lidstvo ovládáno vševědoucím serverem Nimbus. Poněkud utopické, že? V knize Smrtka od Neila Shustermana se tento svět stává skutečným. Na všechny problémy lidstva bylo nalezeno řešení, i na ten největší – neustále rostoucí populaci, kterou už nebrzdí nemoci a stáří a vymkla se tak kontrole. Proto je v tomto světě ustanoven Cech smrtek, které mají lidi kosit a tím udržovat populaci na přijatelném počtu. Ve světě, kde o vaší smrti rozhodne člověk – smrtka jen podle svého vlastního uvážení, projeví dva odlišní teenageři – Citra a Rowan – svůj odpůrný názor, ale tím se smrtkám ještě více přiblíží.

Nejjednodušší by bylo říct, že hlavními postavami jsou chlapec a dívka, oba ve věku sedmnácti let. A rozumím, že toto může mnohé z vás odradit od čtení. Ale když jsem se lépe zamyslela, tím nejdůležitějším na celé knize je, jaké poselství a myšlenky předává, ať už prostřednictvím nezletilých hrdinů. Já sama musím přiznat, že mi chvílemi vadilo, jaký věk a povahu autor Citře a Rowanovi přiřkl, ale nakonec šlo především o jejich psychickou vyspělost.

Neil Shusterman ve svých dílech staví hrdiny do situací, které mají pozměnit nebo prověřit jejich charakter a morálku. Tím nás také nechává zamyslet se nad naším jednáním, co bychom v takové chvíli udělali my. Toto považuji u knihy pro mládež (i dospělé) za raritu, ale velmi přínosnou. Také se ale může jednat o jeden z důvodů, proč vám postavy nemusí přirůst k srdci. Každý máme totiž jiný náhled na morální otázky a řídíme se jinými zásadami.

Neil Shusterman umí skvěle vylíčit své dystopické i utopické vize budoucnosti, a tak od jeho knih můžete vždy čekat nový pohled na svět. Často v knihách upozorňuje na problémy, se kterými se můžeme brzy setkat, anebo bychom jim při správném chování mohli zamezit.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské i rudské knihovně.


Smrtka

  • Autor: Neal Shusterman
  • Nakladatel: Yoli
  • ISBN: 978-80-242-7923-7
  • Originál: Scythe
  • Překlad: Petr Kotrle
  • Rozsah:  384 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek