317 471 380

Musím tě zradit

13. 2. 2023 Bubákov čte

Na každém kroku vás sledují, znají každý váš pohyb, nádech i myšlenku. Neschováte se před nimi ani ve vlastním bytě.

Řeč je o rumunské tajné policii Securitate, která v Rumunsku úřadovala za vlády vůdce Nicolaeho Ceauşesca. Hustá síť informátorů donášejících tomuto aparátu se snažila lidem zabránit důvěřovat si mezi sebou, a tak podpořit strach mezi obyvateli a zabránit vzpouře. Život v té době nebyl lehký, ani pro Cristiana.

Cristian je mladý student plný filozofických myšlenek, které odporují režimu. V průběhu posledních měsíců roku 1989, kdy je situace v Rumunsku pro obyčejné obyvatele nejhorší, sleduje a prožívá dění, jak se bývalé komunistické státy osvobozují a pouze Rumunsko zůstává pozadu. Příběh je zasazený do hlavního města – Bukurešti, popisuje život a bídu prostých obyvatel, každodenní nástrahy, neustálé sledování, nulové soukromí, nelidské podmínky. I v tomto drsném prostředí se však najde prostor pro lásku a přátelství, které propůjčují aspoň tu nejzákladnější naději. Drsné popisy reality jsou prokládané jak tajnými záznamy Securitate, tak myšlenkami v deníku Cristiana. Celkově je kniha odpovídajícím a přesným popisem situace v Rumunsku ke konci roku 1989. V zadní části knihy jsou dobové fotografie, které pomáhají dokreslit představy o tehdejším životě.

Kniha na mě působí dvojím dojmem. Oceňuji a velmi se mi líbil přesný popis prostředí, situací, myšlenek. O této době jsem toho moc nevěděla a kniha mi pomohla dokreslit si obrázek dějin minulého století. Na druhou stranu jsem byla zmatená ze způsobu vyprávění. Autorka v ději hodně skáče od přítomného okamžiku do minulosti, od jednotlivých zážitků do myšlenek. Než jsem si navykla na tento způsob psaní, byla jsem v ději často ztracená. Toto je ale moje jediná výtka ke knize Musím tě zradit.

V celkovém měřítku autorka odvedla skvělou práci. Neboť popisy jsou tak skutečné, že mi běhal mráz po zádech a já si opět uvědomila, jak velké mám štěstí, že žiji v demokratickém státě.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v rudské knihovně.


Musím tě zradit

  • Autor: Ruta Sepetysová
  • Nakladatel: CooBoo
  • ISBN: 978-80-7661-577-9
  • Originál: I Must Betray You
  • Překlad: Petr Eliáš
  • Rozsah:  360 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek