317 471 380

Rozpůlený dům

24. 2. 2023 Bubákov čte

Krkonošská vesnice celé první poloviny 20. století a její mnohdy komplikované česko-německé vztahy je námětem obsáhlého románu Rozpůlený dům. Alice Horáčková se nechala inspirovat osudy své vlastní rodiny. Kniha je členěná do krátkých kapitol, které zachycují vlastně konkrétní situaci a právě toto mozaikovité dělení činí z románu čtivý, dynamický útvar. Všechny linie vyprávění čtenáře udrží v příjemném napětí a nelze ji jednoduše odložit.

Příběh začíná i končí dopisy. Osobní psaní si navzájem posílají dvě přítelkyně, kamarádky z dětství, jimž historické události ovlivnily životy. Každou z nich jinak a obě dvě silně. Ač měly obě stejné kořeny v Krkonoších a spojoval je nejdříve přátelský, později i příbuzenský vztah, jejich cesty nemohly být odlišnější. Obě dvě však mají společnou vnitřní sílu, s níž čelí nepříznivým ranám osudu, kterých bylo v napjaté době v podhůří víc než dost.

Další postavy čtivého románu poutavě dokreslují život na Benecku, kde se román odehrává a které sledujeme od dob konce Rakouska-Uherska, přes první světovou válku, první republiku, druhou světovou válku a její dozvuky pár let po ní.

O Sudetech v poslední době vyšla řada románových příběhů. Ve srovnání například s Němci Jakuby Katalpy je Rozpůlený dům méně dramatický ve smyslu utrpení hlavních hrdinů. To je sice také nezměrné, ale styl jakým je román napsán dává důraz na strohost a nezabíhá do detailů. Všichni prožívají své osobní smutky a nespravedlnost stejně jako krátké okamžiky radosti a  štěstí.

I přesto, že v Rozpůleném domě je velice zřetelně vykresleno napětí, které mezi obyvateli Sudet vždy panovalo, je kniha ve své podstatě o jednotě, která je v drsném prostředí hor nezbytná. O lidských osudech, které se proplétají a rodinách, které vždy tvořily základ života bez ohledu na národnost jejích členů.

Jana Žáková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké knihovně.


Musím tě zradit

  • Autor: Alice Horáčková
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-3812-2
  • Rozsah: 576 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek