317 471 380

Hrad ve Skotsku

22. 3. 2023 Bubákov čte

Romantika, smích, vánoční nálada, skotská příroda, ale hlavně spousta jídla. Již 9. kniha od Julie Caplinové vám toto vše nabídne na 312 stránkách. A nebudete se nudit ani na jediné z nich.

Tentokrát nás autorka zavedla do Skotska za Izzy, která zde zdědila hrad a se svou matkou se rozhodly ho přeměnit na luxusní hotel. Na Izzy čeká tapetování, malování pokojů, výzdoba a v neposlední řadě vaření. Na Vánoce totiž mají přijet první hosté. Praktická Izzy chce mít ve všem pořádek a přehled, což se jí s excentrickou matkou Xanthe moc nedaří. Nejen díky ní začínají na hradě pobývat neočekávaní hosté, se kterými Izzy při přípravách nepočítala. Doléhá na ni nervozita, aby bylo vše dotaženo do dokonalosti včas. K tomu jí nepomáhají ani zmatené hormony a pocity, které v ní vyvolává jeden z hostů.

Julie Caplinová je v těchto příbězích zběhlá, ovšem pokud jste četli i její předchozí knihy, nebojte, i v této si najdete něco nového. V každém případě se můžete těšit na nálož chutí, vůní a receptů tradičních i inovovaných, a můžete se jimi nechat inspirovat.

Z knihy jsem byla nadšená, od autorky jsem už 2 knihy četla, tudíž jsem tušila, co mě čeká, ale zasazení do vánočního období s předvánočním shonem dodalo knížce nový náboj. Velmi oceňuji umístění do tradičního skotského venkova, i s jeho folklorními zvyky. Při čtení knihy mě hřálo u srdce a chtěla bych vyzdvihnout množství jídel a receptů, které je do knihy zakomponováno. Knihu lze číst samostatně – bez návaznosti na předchozí díla, ale jistá spojitost je zde k nalezení s knihou Domek v Irsku. Pokud je toto vaše první kniha od Julie Caplinové, troufám si říct, že nebude vaší poslední. Oddechové čtení na doma i na cesty, které neomrzí, se vždy hodí a těším se, až se moje sbírka rozšíří o nová díla autorky.

Příběh plný laskavosti, odhodlání, i místy vyšinutých nápadů vám pročistí hlavu, uleví od starostí, vykouzlí úsměv na tváři a při správném načasování navodí i vytouženou vánoční náladu.

Tak si uvařte šálek hot toddy, zabalte se do deky a vydejte se za Izzy na hrad Kinlochleven.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v rudské knihovně.


Hrad ve Skotsku

  • Autor: Julie Caplinová
  • Nakladatel: Cosmopolis
  • ISBN: 978-80-271-3804-3
  • Originál: The Christmas Castle in Scotland
  • Překlad: Petra Královcová
  • Rozsah: 320 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek