317 471 380

Dědeček

23. 6. 2023 Bubákov čte

Převyprávěná historie dvacátého století není na poli dětské literatury žádnou novinkou. Tato kniha je ovšem cennější tím, že autor vypráví historii vlastní rodiny. Jeho dědeček, Ferdinand Drdla, prvorepublikový továrník a podnikatel, zažil jak vzestup a dny prosperity a radosti, tak poválečnou perzekuci a vězení.

Příběh se začíná odvíjet v Brně za Rakouska-Uherska. Přes první světovou válku a první republiku, kterou už prožíval v Praze jako student, později obchodní zástupce zahraničních strojírenských firem, se dostáváme až na Hvozdy blízko Štěchovic u Vltavy, kde si za první republiky dědeček Drdla letní sídlo. Zde jeho rodina prožívala druhou světovou válku. Největší popisovanou plochou je období komunismu. Nejspíš i proto, že si autor sám toto období a také svého dědečka osobně pamatuje a tak má jeho vyprávění opravdu šmrnc. Přes všechny těžkosti a nespravedlnost můžeme sledovat radostný, naplněný osobní příběh. Možná si při čtení můžeme opět potvrdit i onu starou pravdu, že „všechno zlé se nakonec v dobré obrátí“.

Barevně odlišené vysvětlující poznámky text neruší, naopak skvěle doplňují, stejně jako krátké mezikapitolky, přibližující menším čtenářům právě ona jednotlivá dějinná období, před kterými jsou vložena. V neposlední řadě jsou podstatnou součástí skvělé koláže výtvarnice Andrey Tachezy.

Jana Žáková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně.


Dědeček
Dějiny 20. století pohledem vnuka, dědečka a historika v jedné osobě

  • Autoři: Petr Svobodný
  • Nakladatel: Běžíliška
  • ISBN: 978-80-88360-20-9
  • Rozsah: 120 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek