317 471 380

Zvonkohra

27. 7. 2023 Bubákov čte

Zvonkohra. Devět písmen. Devět jednotlivých povídek. Devět hlavních hrdinů. Jeden příběh.

Ve své podstatě však nejdůležitějšími hrdiny nejsou lidé, ale jejich skutky a vlastnosti, především laskavost, dobrota a láska. Nemalou roli hrají také zvony a zvonky, ty totiž propojují krátké povídky, spojují dohromady jednotlivé hrdiny a probouzí v nich touhu udělat něco pro ně neobvyklého. Ať už budete knihu číst od první stránky k poslední, od začátku do konce nebo pozpátku, zjistíte, že nezáleží, kde začnete a kde skončíte. Všechny příběhy navazují, každý však v jiné části, a navzájem se ovlivňují – jeden ovlivní druhý a tím i všechny následující. Díky knize jsem si uvědomila, že i životy nás všech jsou neodmyslitelně propletené, že na místě umělkyně Pauli nebo šachisty Luciena by mohl stát každý z nás. Knížka vás donutí vnímat příběhy trochu jiným způsobem, hledat nepatrné střípky spojitostí, umožní vám putovat časem i prostorem. Tato malá knížka s velkým příběhem mě ohromila tím, že v sobě uchovává nespočet emocí. Vzbudila ve mně smutek, radost, vztek, pláč, smích, dojetí, a hlavně zahřála u srdce.

Jednotlivé povídky se mi četly velmi dobře, text je hodně členěný, a to mu dodává poetičnost. Je jisté, tak, jak je to i se vším v životě, že některé příběhy vás nadchnou více a jiné osloví méně, ale nejdůležitější je knihu dočíst, a tím si příběhy spojit v jeden závěrečný celek.

Oceňuji doplnění textu o skladby, na které vás odkáže QR kód, byla to pro mě příjemná změna a dodatek, poprvé jsem si i zkusila číst se zvukovou kulisou. Obdivuji schopnost autorky skloubit své zájmy do zdánlivě tak malé knížky.

Během čtení zjistíte, že někdy stačí i opravdu drobný dobrý skutek, abyste někomu zlepšili den, pomohli s rozhodnutím, nebo někoho rozhoupali k odvážnému činu. A i pokud si knihu nepřečtete, doufám, že se o dobré skutky budete ve svém životě snažit i nadále.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v rudské knihovně.


Zvonkohra

  • Autorka: Eliška Václavíková
  • Nakladatel: CooBoo
  • ISBN: 978-80-7661-676-9
  • Rozsah: 196 stran
  • Rok vydání: 2023
Zpět na výpis novinek