317 471 380

Dva přírůstky knihobudek

25. 10. 2023 Bubákov čte

Někdy se stane, že i při nejlepší vůli se místo zajímavého titulu dostane při výběru knih na ty, které očekávání nenaplní. Mně osobně se to podařilo u dvou knih, které místo do knihoven putovaly do knihobudek.

Filmařská trilogie
S. d. Ch. je člověkem, který alespoň dle české Wikipedie vyzkoušel mnoho povolání. Mimo literatury a divadla byl také správcem hřbitova či fotbalového hřiště. V projektu Bubákov čte jsme mu věnovali prostor s jeho fiktivním deníkem ministra kultury, který vyšel pod názvem Kniha Tutáč. Filmařská trilogie napsaná formou scénáře však úrovně výše zmíněného díla nedosáhla. Reflektuje personální třenice na FAMU. Místy zdařilá svébytná literární fikce naráží na stěny své bubliny – lidí obeznámených se situací není tolik, aby mohl text zaujmout i nezaujatého diváka.

Šílenství davů
Podle nakladatelského přestavení Douglas Murray „odvážně popisuje a jasně vysvětluje tragické problémy, které se vynořily v západním světě jako důsledek ztráty orientace a smyslu lidské existence“. To se však tak zcela nedostavilo, přestože kniha se věnuje způsobu mediálního prezentování homesexuality, rovnosti žen a ras. Na celé knize je zajímavé zejména schéma uvažování o prezentaci ve veřejném prostoru. Dobré pro procvičení mozkových buněk, ale na rozsah knihy toho nebylo mnoho.

Mirek Vachek

Zpět na výpis novinek