317 471 380

Lvov

5. 11. 2023 Bubákov čte

Hranice států v Evropě jsou nestálé. Stačí si jen připomenout sjednocení Itálie a Německa, bývalé Rakousko-Uhersko, situaci před 1. světovou válkou a po ní. Hranice se měnily i po 2. světové válce stejně jako při rozpadu Československa a válce v Jugoslávii. Možná tedy některé čtenáře překvapí, že Lvov byl před více než 100 lety součástí stejného soustátí jako Nové Strašecí, Ruda či Řevničov, tj. Rakouska-Uherska.

Německý investigativní novinář Lutz Kleveman se zobíral novodobými dějinami Lvova, které se na podobě i životě města stále propisují. Architektura po Habsburcích, národnostní rozbroje mezi Poláky, Ukrajinci, Židy a Němci, jež definitivně utla až zatím poslední světová válka, po níž ve městě zůstala jen jedna národnost. Pro českého čtenáře bude jistě zajímavé sledovat, jak lze z individuální i kolektivní paměti vytěsnit události, které se neslučují oficiálním étosem, či jak může jedinec vykládat události, aby se sebou mohl žít. Dostane se tak nejen na rozsáhlé lvovské ghetto, ale i německý zajatecký tábor pro světské vojáky.

Město Lvov bylo proslulé svou univerzitou, která se může chlubit mnoha známými studenty, jako jsou Rafael Lemkin, který přišel s pojmem genocida, či Hersch Lauterpacht, jenž přišel s termínem zločiny proti lidskosti. „Českou“ stopu zde nacházíme v přerovském rodákovi Rudolfovi Weiglovi, který zde nejen přednášel, ale také vyvinul a vyráběl očkovací látku proti skvrnitému tyfu. I sláva této univerzity však díky historickým událostem a čistkám vzala za své.

Inu svět se mění a změnilo se toho dost i od dopsání této knihy v roce 2017…

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké knihovně.


Lvov
Zapomenutý střed Evropy

  • Autor: Lutz C. Kleveman
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-4103-0
  • Originál: Lemberg: Die vergessene Mitte Europas
  • Překlad: Petr Dvořáček
  • Rozsah: 348 stran
  • Rok vydání: 2023
Zpět na výpis novinek