317 471 380

Ty chladné oči

18. 12. 2023 Bubákov čte

Ty chladné oči patří Neionile, hlavní hrdince stejnojmenného románu Scarlett Wilkové, v němž stejně jako ve své první knize Až uvidíš moře mj. poodkrývá dosud málo známé skutečnosti z naší nedávné minulosti, zde účast Čechů na bojištích II. světové války v německých uniformách.

Kniha je rozdělena na několik částí a my tak s Neonilou prožijeme celý její život. Od dívky až po babičku, která se hned v úvodu knihy pokusí zabít jinou babičku v domově důchodců. Motiv jejího počínání najdeme na následujících stránkách příběhu, který je protkán válkou, strachem, odvahou, nabitý emocemi jak pozitivními, tak negativními.

Neonila je krásná, bledá dívka se světlými vlasy a ledově modrýma očima, které uhranou nejednoho muže. Jako mladá se vyučí akušerkou (porodní asistentkou) a právě profese zdravotnice ji pomůže přežit válku. Žije totiž ve Smolensku za nacistické okupace a ošetřuje raněné. Zde se setkává s Emilem, českým mladíkem donuceným bojovat za wehrmacht. Válečné události je na nějakou dobu rozdělí, aby se po válce v Československu v Beskydech znovu setkali, našli si s sobě cestu, stali se rodinou a rozhodli se zde žít. Dokáží ale svoji minulost skrýt? Možné odsouzení z kolaborace je to, co jim nedá spát. A víc už neprozradím…Snad jen tolik, že celoživotním krédem Neonily je přizpůsobit se a přežít. Vždy totiž dělala to, co považovala za správné, aby zachránila sebe a později svou rodinu. Dokázala se přizpůsobit době, režimu, aby se ona i její blízcí měli dobře, aby přežili. A to je přesně to, co při čtení příběhu vyvolává právě ty nejsilnější negativní emoce, ale s odstupem nutí k zamyšlení. Charakter Neonily se autorce povedl vykreslit skvěle a konstatování, že svět není černobílý, je zde více než pravdivé.

Opět jednoduchý, strohý, ale čtivý styl, silný příběh, který na necelých 300 stranách přibližuje část dějin, o které se moc neví. Přečtěte si, stojí za to!

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně.


Ty chladné oči

  • Autorka: Scarlett Wilková
  • Nakladatel: Motto
  • ISBN: 978-80-267-2441-4
  • Rozsah: 288 stran
  • Rok vydání: 2023
Zpět na výpis novinek