317 471 380

Novoroční úklid 2024 – díl I.

24. 1. 2024 Bubákov čte

Nový rok bývá příležitostí vymést pavučiny ze všech rohů a začít s čistým stolem. Náš projekt Bubákov čte se tak chce posunout také dále, a tak do knihoven zamíří díla, na něž se tu upoutávky neobjevily. Co tedy můžete v některé ze spolupracujících knihoven nalézt?

  • Sudetenland (Leoš Kyša)
    Zajímavý námět alternativní historie, v níž nastala sametová revoluce, ale neproběhl odsun Němců. Rozporuplně hodnocená kniha autora, kterého širší čtenářská obec znám pod pseudonymem František Kotleta
  • Hrabal: Sladká apokalypsa (Aleksander Kaczorowski)
    Biografie českého spisovatele z pera polského bohemisty má pravděpodobně větší šanci u čtenářů, kteří zažili reálný socialismus.
  • Z New Yorku do Brna (Tuvia Tenenbom)
    Další z knih izraelsko-německo-amerického spisovatele a novináře, která může pobavit i pobouřit svým často nesmlouvavým pohledem na současné reálie. Tentokráte ale pozornost nebyla zaměřena na jedno konkrétní zemi – jednotlivé kapitoly jsou příběhem samy o sobě. Dobře poslouží při cestě autobusem či vlakem.
  • Klub lhářů (Mary Karrová)
    Knihy o dětství, dospívání a utrpěných šrámech jsou přitažlivé snad vždy. To, že rodiče jsou tvorové chybující i snažící i leccos kazící si uvědomuje také dostatečně velké množství lidí. Dalo by se říci, že kniha nepřináší nějaký světoborný příběh, ale rozhodně zaujme jazyk, jakým je psána. Čtenář není traumatizován, možnost dostatečně přemýšlet je zachována.
  • Elon Musk (Walter Isaacson)
    Osobnost Elona Muska není rozhodně nikterak jednouchá. Možná se nedá zařadit ani mezi normální lidí. |Je však rozhodně inspirující. Walter Isaacson měl možnost tohoto člověka pozorovat zblízka a výsledek svého pozorování přetavit do 700stránkové knihy. Asi to není čtení na cestu do práce, ale minimálně o nahlédnutí by se zejména mladší generace měla pokusit.

Mirek Vachek

Zpět na výpis novinek